Обсъдиха доброволните формирования в Русенска област

0

Днес, 16.11.2017 г. , от 13.00 ч. в Зала 1 на Областна администрация Русе се проведе семинар на тема „От цел към реалност“.

В него участваха представители на общините от русенска област и ръководния състав на доброволните формирования и на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Срещата беше ръководена от г-н Валентин Колев, заместник областен управител на област Русе. Той подчерта, че област Русе е една от малкото в страната, в която във всички общини са създадени такива доброволни формирования и големите надежди, които се възлагат за тяхната помощ при кризисни ситуации.  Отчетено беше, че е необходимо да се работи за популяризиране на доброволчеството и издигане на статута му.  Отбелязано беше, че това е възможно да се постигне чрез различни механизми включително и чрез законови промени.

Презентации бяха представени от гл. инсп. Веско Марков и ст.инспектор Ивелин Димитров, началник група ПКПД – РДПБЗН.

На семинара беше обсъдено състоянието на доброволните формирования в област Русе, както и участието им в дейностите при защита от бедствия. Също така беше разгледана и ролята на ръководителите за функционирането на доброволните формирования.

Специално внимание беше обърнато на отлично проведеното обучение за реагиране при наводнения с доброволческия отряд на община Сливо поле. Тренировките са се провели през 2016 г. на територията на село Ряхово.

На участниците беше представен филм за дейността на доброволческото формирование на община Вълче дръм, област Монтана.

Началникът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Димитър Павлов подчерта, че като русенци трябва да сме горди с това, че първото доброволно формирование е създадено в Русе през далечната 1896 г.

Статистиката към момента за общините на територията на областта е следната: за община Русе борят на доброволците е 16 при допустим 50, за Бяла 14 при допустими 20, във Ветово са 14 от максимално позволени 20, за Иваново 9 от 15, за Ценово 10 от 20, за Две могили също 10 от 20, в Сливо поле са 14 от 20, а за община Борово 10 от 20.

Споделени бяха данни броя на доброволците в различни европейски държави и създадената организация за включването им в аварийно-спасителни дейности. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари