Кое е най-желаното училище в Русе?

3
Обявени са свободните места в училищата за прием след 8-ми клас
Обявени са свободните места в училищата за прием след 8-ми клас

Обявени са свободните места в училищата за прием след 8-ми клас, информираха от Регионалното управление на образованието в Русе.

Резултатите сочат, че за дневната форма на обучение от общо 851 места в училищата от града, след приключилото първо класиране са се записали 558 ученици.

Най-желано сред училищата е СУ с преподаване на немски език „Фридрих Шилер“. Приетите кандидати за профил „чуждоезиков-немски език“ са 51, при обявени 52 места. След него се нарежда ПГ по транспорт-Русе с профил „Подемно-транспортна техника, монтиране на пътни транспортни средства“, където са постъпили 25 ученици при 26 места. На трето място младежите са предпочели ПГ по механотехника "Юрий Гагарин" Русе, където приетите за профил „Автотранспортна техника“ са 25 ученици от 26 обявени места.

Най-много свободни места все още има в ПГ по речно корабостроене и корабоплаване за профил „Корабни машини и механизми“, където от 26 обявени места няма нито едно заето. Само 3-ма са желаещите пък да учат в ПГ по промишлени технологии "Атанас Ц. Буров"  с профил „Машини и съоръжения за заваряване“. Слабо е търсенето и за ПГ по селско стопанство "Ангел Кънчев" за профил „Производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия“, където също само 3-ма са постъпили. Аналогично е положението и в ПГ по механотехника "Юрий Гагарин", където са записани за профил „Машини и системи с ЦПУ“ само четирима. Няма наплив и към ПГ по промишлени технологии "Атанас Ц. Буров" за профил „Помощник-възпитател в отглеждането и възпитанието на деца“, там постъпилите са само 5. Търсят се ученици и за ПГ по дървообработване и вътрешна архитектура "Йосиф Вондрак" за профил „Мебелно производство“ - само 7 места са попълнени.

Слаб е интересът на младежите и към дуалната форма на обучение, която се предлага единствено в ПГ по промишлени технологии ”Атанас Ц. Буров”. Там профил „Газова техника“ са предпочели 7 ученици от обявени 26 свободни места, а за профил „Топлотехника - топлинна, климатична, вентилационна и хладилна“ са кандидатствали 2-ма при обявени 26 места.

В задочна форма на обучение общият брой свободни места е 105, но само 4-ма са изявили желание да продължат чрез нея образованието си. Тези четирима кандидати са поискали да влязат в профил „Брокер“ на ПГ по строителство, архитектура и геодезия "Пеньо Пенев".

Тази година за Русе няма обявени свободни места за вечерна форма на обучение.  

Днес могат да се подават документи за участие във втория етап на класиране, а списъците с приетите ученици ще бъдат обявени до 13 юли. На 19 юли ще може да се кандидатства за участие в третия етап на класиране, а самото класиране ще бъде обявено на 20 юли.

Учебната 2017/2018 е последната година, за която има утвърден план-прием за ученици, завършили VIII клас. Той е съобразен с подадените от началниците на регионалните управления на образованието заявления с необходимите места. Съгласно Наредбата за организацията на дейностите в училищното образование на МОН, завършването на основно образование е след VII клас, а изпитите и приемът след VIII клас ще отпаднат. Учениците през следващата година ще могат да кандидатстват след IV и след VII клас. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари