Един милиард е инвестицията в участъка Русе - Велико Търново

2
Засега не се предвижда изграждането на мост на Дунав при Свищов
Засега не се предвижда изграждането на мост на Дунав при Свищов Снимка: бгнес

Мост на Дунав при Свищов не се планира в настоящия програмен период, нито алтернативна връзка на трасето Русе- Велико Търново.  

Това каза регионалният министър Лиляна Павлова по време на редовния парламентарен контрол, информира Дарик. Тя отговори на въпрос на зам.-председателя на парламента и депутат от Великотърновска област Иван Иванов дали се разработват идейни проекти за алтернативен маршрут по трасето Велико Търново – Свищов – Зимнич – Александрия – Букурещ.

Според народния представител подобна връзка бе помогнала за развитието на инфраструктурата и оживяването на инвестициите в региона. Лиляна Павлова бе категорична, че за в бъдеще може да се мисли за трети мост на Дунав при Свищов, но проектът ще е много скъп.

Освен това българската страна не може да определя сама точките, градовете и населените места за пряка връзка по реката, защото трябва да се водят преговори с Румъния по програмата за трансгранично сътрудничество, а договорените приоритети сега вървят в пакет. Това са Оряхово – Бекет и Силистра – Калараш и по тях се финансират предпроектни проучвания. Правителството акцентира на три направления за международния тежкотоварен трафик, едното от които е четирилентовия високоскоростен път Русе – Свиленград, стана ясно още от отговора.

Основна причина за това е натовареният трафик, както и рисковото преминаване през Бяла, което през последните години е свързано с много катастрофи и загуба на човешки животи, коментира министър Павлова. Тя съобщи, че идейният проект за трасето РусеВелико Търново е завършен. Сега тече процедурата за довършване на парцеларните планове оценката на въздействие върху околната среда, за да може следващата година да има проект за участъка от Русе до старата столица, а инвестицията е почти 1 млрд. заради тежкото трасе.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари