Русе е домакин на първия фестивал на руската поезия, песни и танци

0

Двудневен фестивал на руската поезия, песни и танци „Пусть всегда будет солнце“ бе открит днес в Русе. Негови организатори са Национално движение „Русофили“ със съдействието на Фонд „Руский мир“ – Москва и Общински детски център за култура и изкуство. Събитието преминава под патронажа на кмета Пламен Стоилов.

Фестивалът беше открит от г-н Стоилов. „За един кмет няма по-голяма радост от това да открива фестивали и концерти с участието на деца, защото те са нашият приоритет, те са нашето бъдеще“, заяви пред присъстващите патронът на събитието. „Вярвам, че тази инициатива ще стане традиционна! Уверявам организаторите, че ще имат нашата финансова и морална подкрепа“, допълни кметът Стоилов.

Конкурсната програма на фестивала днес и утре включва повече от 70 участници от Борово, Бяла, Червена вода, Обретеник, Семерджиево, Тутракан и Перник. Разпределени са в четири възрастови групи – до 10 години, от 11 до 15 години, от 16 до 20 години и над 30 години.

Седемчленното жури е в състав: Доротея Бальовска – организатор на фестивала „Речни ноти“-Тутракан, Емил Димитров-син, Пламен Мирчев-Мирона, Валентина Громико – певица, Димитър Донев-хореограф, проф. д.и.н. Николай Червенков – Академия на науките на Молдова, проф. Виктор Косик от Института по славянознание към Руската академия на науките.

Индивидуалните изпълнители и групите, които бъдат отличени в конкурсната програма, ще бъдат наградени на Галаконцерт утре (събота), от 18 часа, в Голямата зала на Доходно здание.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари