Съвременна апаратура за лъчелечение използват в Русе

1

Русе / Отделението по лъчелечение на Комплексния онкологичен център в Русе е оборудвано със съвременна апаратура за перкутанно лъчелечение. Най-новата придобивка тук е работещият от шест месеца дигитален мултимодален линеен ускорител на фирма „Електа“. 

Възможността за избор на вида йонизиращо лъчение (фотони или ускорени електрони) и разнообразието на енергии правят възможно постигането на канцерицидна доза във всички области на човешкото тяло. 

С помощта на този апарат реално е осъществимо провеждането на лечение с цел пълно излекуване на всички туморни заболявания, изискващи перкутанно лъчелечение според националните и международните стандарти за добра медицинска практика в онкологията. 

Най-съвременни системи за анатомотопографско и дозиметрично планиране и контрол в комбинация с многолистния колиматор на ускорителя дават възможност за използване на авангардни лъчелечебни техники, позволяващи максимална защита на здравите тъкани и органи в облъчвания обем. 

Системата, позволяваща визуализация на тъканите и органите с помощта на дигитални рентгенографски образи и компютърна томография с коничен сноп по време на самия лечебен сеанс, гарантира съвпадение между планирания и реално лекуван мишенен обем с точност до един милиметър. 

Всички тези характеристики на апаратурата и съпътстващите я системи дават възможност с нейна помощ да се осъществяват най-съвременните и ефективни методики за лъчелечение като тридименсионално конформно лъчелечение (3D conformal RT), модулирано по интензитет лъчелечение (IMRT), подвижно ротационно лъчелечение (VМАТ), радиохирургия и други. 

Детайлното планиране и правилното провеждане на лъчелечението се осъществяват от екип висококвалифицирани специалисти - четирима лекари, трима медицински физици, един инженер и осем рентген терапевтични лаборанти. 

Двама от лекарите са със специалност лъчелечение, като единият от тях е дългогодишен преподавател по същата специалност в Медицинския университет в София.

 

Акцентът е върху лапароскопската хирургия

От 2014 г. след обновяване на екипа на Онкологичната хирургия в „Комплексен онкологичен център-Русе“ ЕООД и купуване на съвременна техника стана възможно да се извършват лапароскопски диагностични и лечебни интервенции. Прецизността и минитравматичността на лапароскопската хирургия, съчетани с бурното развитие на иновативни технологии във видеосистемите, енергийните платформи за кръвоспиране и дисекция от висок клас, правят този метод на лечение основна перспектива на бъдещото развитие на висцералната хирургия. Основната задача на лапароскопията в онкологията е определяне на стадия на заболяването. Предвид факта, че голям процент от новооткритите злокачествени тумори в гастроинтестиналния тракт са в стадий, при който хирургичната интервенция не е първи избор на лечение, а образната диагностика не е 100% прецизна, лапароскопията е единственият метод за биопсия и хистологичното доказване на тумора. Така пациентът избягва ненужна отворена операция, при която се установява, че болестта е напреднала и не трябва да се прави голяма операция. Отворената хирургия има нужда от период на възстановяване. През него се губи време да се започне химиотерапевтично лечение, което остава основна линия за въздействие срещу болестта. 

Лапароскопската хирургия е бързоразвиваща се и постоянно увеличаваща полето си на действие методика на лечение. Това е миниинвазивен подход към заболяванията в коремната кухина, водещ до бързо възстановяване и предизвикващ възможно най-малка травма на организма. 

Лапароскопските операции имат значителни предимства пред отворените процедури като предотвратяване на големи кожни разрези и рисковете на следоперативно възпаление и образуване на хернии, по-малко козметични дефекти, по-малко постоперативна болка, по-бързо възстановяване на чревния пасаж, захранване и връщане към нормалния живот. Този вид вмешателства са много по-приемливи за имунния отговор и човешкият организъм ги понася много по-лесно.

 

„Комплексен онкологичен център-Русе“ ЕООД

Комплексният онкологичен център в Русе обслужва областите Русе, Разград и Силистра с население общо 600 000 души. Основна задача на специализираното лечебно заведение е активно да издирва, диагностицира, регистрира, лекува и наблюдава болните с предрак и рак. „КОЦ-Русе“ ЕООД разполага с модерно отделение по клинична патология, мамографска апаратура, извършва радиоизотопна диагностика, включително радиоимунология, в структурата му действат и клинична лаборатория, консултативно-диагностични кабинети. На диспансерно наблюдение се водят около 

16 000 пациенти. Ежегодно се регистрират около 2000 нови болни. Броят им нараства, което кореспондира с демографското застаряване на населението и с увеличаване на рисковите фактори. Комплексният онкологичен център в Русе се развива като единствено специализирано лечебно заведение в трите области - Русе, Разград и Силистра, разполагащо с уникална техника и кадри, осигуряващи квалифицирано комплексно лечение на пациенти със злокачествени новообразувания.

Източник: PPESSADaily
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари