РИОСВ взеха проби от замърсения район под бившето "КТМ"

1
Експертите установиха, че има отпадъчна органична субстанция
Експертите установиха, че има отпадъчна органична субстанция

Основателен е сигналът за замърсяване на бреговата ивица на река Дунав след територията на бившето КТМ, в посока град Мартен.

Това установиха експерти на РИОСВРусе, след публикация в Dunavmost за неописуемата мизерия в реката преди два дни.

Експерти на РИОСВ направиха съвместна проверка с представители на Басейнова дирекция „Дунавски район“ и Изпълнителната агенция „Морска администрация“. Незабавен обход в района установи, че между два неизползваеми шлепа и бреговата ивица има натрупване на пластмасови отпадъци, дървесна маса и отпадъчна органична субстанция.

На проверката са присътвали представители на няколко оператори, които извършват дейност на площадката на КТМ. Взети са водни проби от Регионалната лаборатория към ИАОС в Русе, които ще изпитват по основните показатели за качество на водите на река Дунав. Резултатите ще станат ясни до седмица. Представители на операторите, присъствали на проверката са се ангажирали в кратки срокове да почистят замърсения участък от река Дунав.

За установеното замърсяване ще бъде информиран областният управител, тъй като теренът – бреговата ивица на реката, представляват изключителна държавна собственост.

В този район се зауства и канализацията на част от територията на Мартен, която няма собственик и оператор, тъй като е изградена при строителството на Комбината за тежко машиностроене в Русе

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари