Колите с еднакви цифри в номера също подлежат на репатриране

1
Репатрираното МПС да не се връща обратно дори след телефонно обаждане на спонсорите на ГЕРБ
Репатрираното МПС да не се връща обратно дори след телефонно обаждане на спонсорите на ГЕРБ

На 22 март 2018 на заседание на Общински съвет - Русе Мариян Димитров отправи питане на тема отпуснатите разходи за преместване на неправилно паркирани автомобили.

Публикуваме пълния текст на питането и отправените предложения от г-н Димитров:

"Уважаеми общински съветници,

Уважаеми господин председател,

Чрез предложението по точка 23 от дневния ред, на основание чл. 51 ал. 1 от Закона за нормативните актове, се тълкува и прецизира сегашната редакция на чл. 30, ал. 3 от Наредба № 18 относно разходите направени за преместването на всяко едно превозно средство, което е паркирано неправилно.

В заседанията на постоянните комисии на Общински съветРусе стана ясно, че общинските съветници, които не са юристи не правят разлика между нарушение, която се установява по Закона за движение по пътищата чрез съставяне на акт или фиш и репатриращи разходи. Санкцията се налага чрез наказателно постановление или фиш, а репатриращите разходи се заплащат само в размера, в който те са направени. Репатриращите разходи не са санкция! Видно беше и че управляващото мнозинство по политически причини не желае да подкрепи това предложение, защото то не е направено от името на кмета Пламен Стоилов.

Считам, че направеното предложение може да се подобри по следния начин:

1.  Да се изчисли точния размер на разходите за товарене и разтоварване на МПС. Те не може да са по-големи от 10 лв.

2.  Да се изчисли точният размер за 1 км на разходите за транспортиране и на репатриращите автомобили да се монтират таксиметрови апарати, които да издават фактура за извършената услуга. Има голямо значение дали нарушителят е паркирал неправилно на Дунав мост или до кръстовището „Олимп“! В противен случай, по добре да преместите наказателния паркинг в с. Тетово и да определите такса от над 100 лв.

При следващи промени в Наредба №18 е необходимо да запишете, че:

1. Автомобилите с еднакви цифри в номера също подлежат на репатриране когато са паркирали неправилно.

2. Репатрираното със специализирания служебен автомобил МПС не се връща обратно дори след телефонно обаждане на спонсорите на ГЕРБ, защото това действие е в противоречие с публичния интерес.

3. Тези МПС-та също се задържат на наказателния паркинг до заплащане на 40 лв. от собствениците им.      

Необходимостта от подобни текстове се налага от установените по безспорен начин факти и обстоятелства по наказателно дело № 468 от 2013 г. на Русенски окръжен съд. В него е записано, че на 15 май 2012 г. директорът на ОП „Комунални дейности“ Стамен Савов, злоупотребявайки с властта си наредил на подчинените си да върнат репатрираното със специализиран служебен автомобил Ауди А8 с регистрация Р 0808 собственост на Красимир Даков и управлявано от Иван Павлов след обаждане на последния и въпреки съпротивата на подчинените му и полицая от Второ РПУ, независимо от това, че автомобилът бил паркиран в нарушение на закона, в оширението на спирката на градския транспорт пред КАТ.

За това ретроградно деяние изразяващо се в злоупотреба с власт инеправомерно упражняване на службата уведомих на 23 януари 2014 г. чрез мое изказване кмета Пламен Стоилов, но вече 4 години той не е взел никакви мерки."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари