Нивото на река Дунав гони 7 метра

1
Очаква се да бъде въведена първа степен - повишено внимание, за заплаха от наводнение
Очаква се да бъде въведена първа степен - повишено внимание, за заплаха от наводнение Снимка: Архив

Високото ниво на Дунав може да подприщи устието на река Русенски Лом.

Нивото на река Дунав край Русе се очаква да достигне 700 см спрямо условна кота "нула" на 22 март /четвъртък/, но опасност от заливане няма.

Водният стоеж при Русе днес е 637 см, съобщи Христо Енчев - изпълняващ длъжността директор на дирекция "Хидрология и хидрометеорология" към изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав".

По думите му речният отток е възможно да достигне 11 000 куб.м в секунда при Русе и Гюргево. Основна причина е повишаването на нивата на големите притоци на Дунав - Тиса, Сава и Велика Морава, в участъка над хидровъзел "Железни врата-1". 

Директорът на общинската дирекция "Обществен ред и сигурност" в Русе Спасимир Димитров обясни, че се очаква да бъде въведена първа степен - повишено внимание, за заплаха от наводнение. Тя се обявява, когато нивото на реката е в границите между 680 и 750 сантиметра. Втора степен се въвежда между 750 и 800 см, трета - над 800 см, а критичното ниво за Русе е 881 см, но и тогава заплаха за урбанизираната територия на града няма. 

Димитров коментира още, че високото ниво на Дунав може да подприщи устието на река Русенски Лом и това да доведе до по-бавно оттичане. 

Енчев коментира, че рязкото покачване на нивото днес при Ново село, Видин и Лом се дължи на изпускане на голямо водно количество от хидровъзела "Железни врата-1".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари