Г-н Кмете, как управлявате спортната зала?

2
До кога Община Русе ще бъде майка за една шепа богаташи и мащеха за мнозинството бедни граждани?!
До кога Община Русе ще бъде майка за една шепа богаташи и мащеха за мнозинството бедни граждани?!

Днес, 22 февруари 2018 г., четвъртък, на заседание на Общински съвет - Русе Мариян Димитров направи питане на тема: "Управлението на спортна зала „Булстрад Арена” - с 49 % общинско участие."

Спортната зала беше провъзгласена от кмета Пламен Стоилов за строежа на века, реализиран чрез най-успешното публично-частно партньорство, а пространството около нея за втори градски център. В същото време той доста често заявява, че Община Русе губи от такива партньорства, защото на частните инвеститори се предоставя общинско имущество, което те управляват и печелят от него без общината да получава някакви приходи. По тази причина няма изплатен дивидент за 2015 г. и 2016 г. !

Ето цялото обръщение на Мариян Димитров:

УВАЖАЕМИ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Правя питане относно управлението на спортна зала „Булстрад Арена” - с 49 % общинско участие.

На 23 юли 2015 г. беше тържествено открита спортната зала „Булстрад Арена”. Името на залата беше съобщено на русенци от мениджърския й екип, представителя на инвеститорите Пламен Бобоков и кмета Пламен Стоилов. Тези дни мениджърите на залата и Пламен Бобоков промениха името й на „Арена Русе“ до намирането на нов генерален спонсор.

Ситуацията относно собствеността и управлението на спортната зала изглежда така:  Съгласно сключения договор залата трябваше да бъде готова през 2009 г. или в противен случай Община Русе да си върне апортната вноска и да получи обезщетение от 20 млн. евро. Днес Община Русе има участие с 49 % в новото дружество което управлява залата и трябва да печели от нея. За всичко това общината според договора не трябваше да плати нищо. Вместо това Община Русе купи за 9 млн. лв. недостроени и ненужни й гаражи, представляващи една бетонова дупка, за довършването в които тя трябваше да инвестира още 8,5 млн. лв. Спортната зала е ипотекирана (заложена) за 16, 5 млн. лв. и в действителност личното участие на частния инвеститор е само 10 млн. лв., срещу 51 % от собствеността на залата. Кредитът ще се изплаща от приходите на залата от дейността й в следващите 5 години. Залата се управлява чрез дружеството „Арена Русе мениджмънт”, в което участва друга свързана с Пламен Бобоков фирма – Международна компания за инвестиции и развитие” с 80% и фирмата на мениджърите „360 солющънс” с 20 % и няма участие в нея на Община Русе.

По този повод искам да задам следните въпроси:

1. На какво основание Община Русе е станала солидарен длъжник на 49 % от ипотеката и кредита, които дължи дружество кредитополучател ?

2. Защо кредитът се изплаща от приходите на залата, без това да е задължение на Община Русе по договора ?

3.  Дружеството за управление на залата – „Арена Русе мениджмънт”, в което Община Русе няма участие, не присвоява ли печалбата от дейността на залата чрез нереално завишени разходи за управление ?

4. Името на залата, договорите за спонсорство и разпределението на печалбата обсъждани ли са на Общо събрание на съвместното дружество и как са гласували представителите на Община Русе ? От кого са били упълномощени те за това гласуване ?

5.  Кога ще бъдат построени Търговско – развлекателния център, Бизнес центъра и Хотелския комплекс, които са част от офертата, с която фирмата инвеститор е спечелила тръжната процедура ?

6.  Какъв е размерът на дивидентите за 2015 г., 2016 г. и  2017 г., които Община Русе е получила за своето участие с 49 % общинска собственост в Спортната зала ?

Спортната зала беше провъзгласена от кмета Пламен Стоилов за строежа на века, реализиран чрез най-успешното публично-частно партньорство, а пространството около нея за втори градски център. В същото време той доста често заявява, че Община Русе губи от такива партньорства, както примерно било при тролейбусна фирма „ЕГГЕД“, защото на частните инвеститори се предоставя общинско имущество, което те управляват и печелят от него без общината да получава някакви приходи.

Дори домакинството ни на Световното първенство по волейбол не променя тази нерадостна констатация.

И през 2018 г. кметът Пламен Стоилов отново се противопостави на предложението ученици и пенсионери живеещи с доходи под линията на бедността да пътуват безплатно в градския транспорт, защото общината нямала достатъчно средства за това.

Господин кмете, До кога Община Русе ще бъде майка за една шепа богаташи и мащеха за мнозинството бедни граждани ?!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари