Близнаци се родиха на Бабинден в УМБАЛ Канев

5
От началото на 2018 г. до днес са родени общо 71 бебета
От началото на 2018 г. до днес са родени общо 71 бебета

От началото на 2018 г. до днес са родени общо 71 бебета.

Днес, на Бабин ден, в АГ комплекса към УМБАЛ "Канев" се родиха близнаци, като до края на деня се очаква още 4 майки да прегърнат своите рожби за първи път.

В  Акушеро–гинекологиченият комплекс към УМБАЛ „Канев” АД през 2017 година са проплакали 1418  бебета или  със 139 по-малко в сравнение с предходната година, което е нормално на фона на намаляващата раждаемост в България.

АГ-комплексът разполага със структури „Родилно”,  „Гинекология”, „Патологична бременност”, Отделение „Неонатология” и обособена структура за клинични дейности - Анестезия  и интензивно лечение на заболявания в акушерството и гинекологията към отделение „ Анестезиология и интензивно лечение ”. 

АГ-комплексът е клинична база за обучение на лекари-специализанти по „Акушерство и гинекология” и за обучение на студенти от специалност „Акушерка” от Факултет „Обществено здраве и здравни грижи” на РУ „Ангел Кънчев”, като нивото на подготовка е такова, че завършвайки своето обучение те могат да започнат работа като равностойни членове на екипите ни.

През  2017 година  са родени 757 момченца и 661 момиченца, 30 двойки близнаци. Перинаталната детската смъртност е 9,16 промила -13 починали новородени.

Броят на преминалите пациентки в структура Родилно е 2 203, като 6 от тях са чужди граждани.

През 2017 год. 11 татковци и баби са се възползвали от услугата, която предлагаме - присъствие по време на раждане на своите деца.

Увеличава се броят на  семейните двойки, които  се възползваха от възможността да съхранят стволови клетки на своите деца в сравнение с 2016 г.

През изтеклата година продължи работата във форматите за предродилна подготовка „Отворени врати” и „ Училище за родители”, в които са участвали 527 бъдещи майки и татковци. Особен интерес има към семинарните занятия с практическа насоченост. Целта на обучението е да се постигне правилна информираност около темите за раждането, кърменето и отглеждането на дете. 

 АГ-комплекс разполага с инструктури по кърмене, които са в помощ на родилките в първите часове след раждането.

 В структура „Патологична бременност”,  се приемат бременни с всички отклонения на бременността. Броят на преминалите пациентки през 2017 год. е 677 .

 В структура „Гинекология” оперативната дейност обхваща различните видове уро-гинекологични заболявания - слингове и пролифт, лапаро-ендоскопски и хистерорезектоскопски операции и всички видове онкологични заболявания - на матката, на шийката на матката и на яйчниците. Броят на преминали пациентки е 1844.

 Обособената структура за клинични дейности - Анестезия  и интензивно лечение на заболявания в акушерството и гинекологията е част от целия процес на превенция, наблюдение и лечение на гинекологичните пациентки, бременни жени и родилки. Броят на преминалите пациентки е 1104. Осъществява се пред анестезиологична консултация на пациентките, извършва се цялата гама от анестезиологични техники, активно се прилага обезболяване на раждането.  

 Отделение ”Неонатология” е със статут на между областен център – ІІІ-то ниво от медицинските стандарти в РБ. Отделението приема новородени от Русенска област и градовете  Тутракан, Разград, Бяла. Приетите  новородени са 1690, в т.ч. от други болници - 21 бр.. През изтеклата година бебето рекордьор с най-високо тегло е 5,000 кг. И се казва Дениз, а с най-ниско тегло  преживяло новородено е 490 гр. И се казва Мирай.

 Статутът на между областен център, води до приемане на цялата патология на новороденото от изброените градове.

 В Акушеро–гинекологичния комплекс на УМБАЛ „Канев” АД се осъществява 24-часово наблюдение на пациентките и новородените деца. Чудесните битови условия, които имаме дават възможност на всяка една бременна, родилка или оперирана жена да се възползва от самостоятелна  VIP – стая.

 Въпреки недостига на кадри в България, тук нямаме дeфицит на акушер-гинеколози, неонатолози, акушерки и медицински сестри, като не малка част от лекарския и акушерски персонал се състои от млади кадри.

 В заключение трябва да кажем , че отделение АГ при УМБАЛ “Канев“ АД е единственото с ІІІ-то ниво между Варна и Плевен и приема всички тежки и спешни случаи в АГ от градовете и болниците в региона – Разград, Тутракан, Бяла, Силистра и болница „Медика”.

По случай празника на родилната помощ искам да поздравя всички акушер-гинеколози, неонатолози, анестезиолози, акушерки, медицински сестри и санитари работещи във всички звена на АГ комплекса, като им пожелая преди всичко да са здрави, щастливи и да се радват на живота, който е най ценният подарък.

Нека в домовете и в сърцата им да има много любов и топлина!                                      

Честит празник ! 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари