Теодор ще преплува езерото на Текето в помощ на болно дете

2
23-годишният русенец помага на малко момиченце от Банско, което минава през ада
23-годишният русенец помага на малко момиченце от Банско, което минава през ада

"От малък мечтата ми е да помагам на хората. Никой не е застрахован и хората трябва да разберат, че и те могат да изпаднат в подобно положение, и затова трябва да си помагаме един на друг".

С тези думи се обърна преди Коледа 23-годишният русенец Теодор Цветков, който ще преплува езерото на Текето, за да подпомогне лечението на малката Мартина Танева. Благотворителното събитие ще се проведе на 28 декември от 11 часа, а всеки, който иска да дари средства, може да го направи в специална урна, осигурена от БЧК, съобщи Вестник Утро.

През септември тази година момиченцето от Банско поглъща желатинова капсула, която попада в трахеята и изпада в кома, като детето е транспортирано по спешност в „Пирогов“. След месец Мартина постъпва в болница „Аджъбадем“ в Турция, където й е поставена диагноза хидроцефалия, налагаща неврохирургична операция. Назначена е и физиотерапия. Турските медици дават надежда за значително възстановяване на Мартина, но е необходима специализирана интензивна рехабилитация. В края на ноември детето е хоспитализирано в клиника „Левинщайн“ в Израел. Стойността на едномесечното лечение е 70 000 лева, като продължават да се набират средства за втория месечен курс от рехабилитацията. 

Теодор е треньор по плуване в Спортното училище, където е завършил кану-каяк. Младият русенец съдейства и на плувеца и треньор Илиян Русев, който помага на деца с увреждания, като ги учи да плуват.

Младият треньор е завършил „Аграрен мениджмънт“, а в момента учи магистратура „Управление на институциите за социална работа“ в Софийския университет.

"Мечтата ми е да създам институция, която да помага на хора с увреждания, на социално слаби лица и такива, които имат нужда", споделя Теодор. Той поддържа контакт с майката на Мартина, която се е зарадвала, когато е разбрала за организираната от русенеца благородна инициатива в помощ на момиченцето.

Младежът няма никакви притеснения относно физическата си издръжливост при преплуването на езерото на Текето. Единствените му опасения са дали ще се съберат достатъчно хора, които да подкрепят инициативата. Днес той ще направи оглед околото езерото в Лесопарка и ще го преплува пробно. Събраните средства по време на събитието в четвъртък ще бъдат преведени по сметката на детето.

Източник: Вестник Утро
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари