70 пациенти постъпват всеки месец с тежка ХОББ в тубдиспансера в Русе

1
Основната причина е мръсният въздух и тютюнопушенето
Основната причина е мръсният въздух и тютюнопушенето

Около 60-70 пациенти постъпват всеки месец с тежка ХОББ в тубдиспансера в Русе.

Около 60-70 пациенти с тежка хронична обструктивна белодробна болест /ХОББ/ постъпват за лечение всеки месец в Специализираната болница за активно лечение за пневмо-фтизиатрични заболявания в Русе. Това съобщи д-р Роберт Шиков от лечебното заведение. 

Той посочи, че около 3500 болни от ХОББ се водят на диспансерен отчет. По думите му това вероятно е само една трета от болните, тъй като останалите или неглижират проблема, или не знаят за него. 

"Идеята е лечението на тези пациенти да бъде изнесено в доболничната помощ и да не се достига до тежки състояния", каза д-р Шиков. 

В крайдунавския град той участва в пресконференция по повод на националната информационна кампания "Дишам свободно", която се осъществява от Асоциацията на българите боледуващи от астма, алергия и ХОББ (АББА), в партньорството с Българското дружество по белодробни болести (БДББ) и съвместно с общините Русе, Пловдив и Плевен. 

Диана Хаджиангелова, председател на АББА, обясни, че от ХОББ страдат милиони хора в цял свят. Основната причина е мръсният въздух и тютюнопушенето. 

Болестта е особено коварна. Статистиката показва, че само в Европа всяка година от ХОББ умират 300 000 души.

Болестта убива годишно повече хора, отколкото рака на гърдата и рака на белия дроб взети заедно. Прогнозата е към 2030 г. ХОББ да бъде втора причина за смърт в света.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари