Селата с най-забавни имена у нас

0
Заради комичността, която носят имената им през годините, се наложило някои от населените места да бъдат прекръстени
Заради комичността, която носят имената им през годините, се наложило някои от населените места да бъдат прекръстени Видео: БНТ

Вчера отбелязахме международният ден на шегата.

Оказва се, че в района на българската столица на хумора и сатирата - Габрово се намират населените места с най-причудливи имена у нас. Това според габровци е още едно от доказателствата за ненадминато им чувство за хумор и самоирония. Копеспондентите ни от Велико Търново провериха как в миналото тези населени места са получили нестандартните си имена, вижте, предаде БНТ.

Торбалъжи и Къртипъня са само част от интересните имена в Габровско. В миналото населените места в района били кръщавани на първите си заселници, например село Кметовци. Въпреки че се носят легенди, че тук във всяка къща живее кмет, всъщност, някога то получило името на своя основател - Илю Кмета.

Христина Костадинова - кметски наместник село Кметовци: 

Прави първата къща там горе наприпека, идва с рода си и от съседните села излиза прозвището кмета и неговите наследници основават селото и му дават името Кметовци.

Заради комичността, която носят имената им през годините, се наложило някои от населените места да бъдат прекръстени, като габровският квартал Любово, който някога се казвал Гъзурниците.

Стефан - жител на Габрово:

Комично наистина и, то много комично, както и другото село, което вече не съществува - Дупели!

Катя - жител на Габрово: 

По-нагоре има едно площадче и там турците са събирали такъв данък, който се е казвал Гъзурнина.

Въпреки че в някои от селата отдавна не живее никой, заради имената си продължат да бъдат прочути в цялата страна - например село Пържиграх.

Светлана Михайлова - Музей „Дом на хумора и сатирата“, Габрово: 

Там имало воденица, в която имало мелничар и всеки, който ходел да си мели брашно при него, забелязвал, че собственика на воденицата си пържи грах и от там тръгнало Пържиграх.

Причудливите имена на населените места са една от многото причини точно Габрово да е известен като столица и хумора и сатирата.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари