Слонските колиби на племето Дорзе

0
Макар и отвън да изглежда малка, отвътре колибата е просторна
Макар и отвън да изглежда малка, отвътре колибата е просторна

Дорзе са малка етническа група, населяващи района Гамо Гофа в Северната част на долината Омо в Етиопия.

Възвишенията на Гамо се издигат до 2750 метра. Групата наброява около 30 000 души.

Дорзе имат необичайни колиби. Погледнати отвън те наподобяват гигантски слон с хобот. Колкото и крехки да изглеждат домовете на Дорзе, един такъв може да остане да служи невредим цели 60 години. А най-любопитното е, че Дорзе имат техника, с която могат да преместват домовете си до друга локация, благодарение на структурата от вертикални стълбове, пише VESTI, позовавайки се на "Без Багаж".

Всяка такава колиба има преддверие, което отвън изглежда точно като слонски хобот. Това е приемната. Макар и отвън да изглежда малка, отвътре колибата е просторна.

По средата на пода има открито пространство, където домакините палят огън, за да готвят храната си. Покрай стените са подредени места за спане и ниши - складове.

Тези къщи имат място за гости, работилница и кухня. Заедно с хората, в тези колиби живеят и домашните животни - крави, кози, овце и кокошки.

Недостатък на тези домове е проблемът, който имат с термитите. Ако тези малки гадинки нападнат такава колиба, Дорзе трябва да повдигнат къщата от основите ѝ и да я преместят на друг терен, свободен от термити. Тази подвижност на къщите им дава шанс за по-дълго оцеляване, но с всяко преместване, къщата става по-ниска.

Източник: VESTI.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари