Сешоарите за ръце в обществените тоалетни са опасни за здравето!

0

Сешоарите за ръце обещават пълен ефект в рамките на 10 секунди. Тези чудодейни устройства обаче имат значителни недостатъци, които се свързват не само със суха кожа на ръцете в бъдеще.

Наскоро една жена от Калифорния – Никол Уорд, която работи в лаборатория, реши да изследва един от сешоарите за ръце за наличието на вредни бактерии. Какви са резултатите и дали за сушенето на ръце имат някои недостатъци, или вредата е просто мит, ще разберете ако дочетете статията докрай, пише health.clevelandclinic.org.

Калифорнийката Никол Уорд провери за наличието на бактерии един от съвременните сешоари за ръце в обществена тоалетна. Те бяха избрани на случаен принцип. Момичето публикува резултата в социалните мрежи Туитър и Фейсбук. Както се оказа, бактерии има. Това не е изненадващо, защото бактериите са навсякъде, и наличието им в обществена тоалетна е нормално.

Американката показва „блюдото“ на Петри и какво се е появило на него само след 3-минутен тест. Никол написа: „Това са няколко вида патогенни гъбички и бактерии, които причиняват различни заболявания, докато сте сигурни, че ръцете ви са чисти.“

Лошото е, че част от тези гъбички и бактерии остават върху ръцете и след като са измити и подсушени с помощта на съвременните сушилни за ръце. И, тъй като ръцете не винаги са идеално сухи, бактериите не само остават, но и се размножават.

Някои изследователи казват, че мощния поток от горещ въздух работи в полза на разпространението на микроби и бактерии

Никол не е имала за цел да плаши който и да е, с резултатите от краткия тест, който е направила. Онова, което е станало ясно от дискусиите под нейните коментари е, че хартиените салфетки са много по-ефективни, както за подсушаване на ръцете, така и за предпазване от различни микроби и бактерии.

Mалко статистика и факти:

– Сушилнята с въздушна струя разпръсква 20 пъти повече вируси от сушилнята с топъл въздух и над 190 пъти повече от хартиените кърпи на шест различни височини.

– Заразата с вируси и бактерии е най-голямо на 2 ½ фута до 4,1 фута – което е около лицевата страна на едно малко дете.

Сешоарът за ръце с въздушна струя изпраща 20 пъти повече вируси от топлата въздушна сушилня, и над 190 пъти повече вируси от хартиените кърпи, на девет различни разстояния.

Заключенията са на микробиолозите от Университета на Уестминстър в Лондон.

На свой ред, производителят на високо-технологичните сушилни за ръце Dyson проведе проучване с участието на учени от Университета Queen Mary в Лондон. След проведените тестове заключението на специалистите е, че сушилните са също толкова ефективни за убиване на бактерии, как и хавлии.

Може да се каже със сигурност, че сешоарите за ръце силно изсушават кожата и трябва да се избягва тяхната честа употреба. Ако се прекалява, това може да предизвика сърбеж и стягане. Винаги трябва да се прилага овлажнител на ръцете си или да се ползват хартиени кърпи (салфетки). Най-сигурно е ако имате по ръка антибактериален гел. И, разбира се, малките деца не трябва да използват такива сушилни, защото тяхната кожа е много нежна.

„Изсушаването на ръцете с хартиени кърпи не само премахва влагата по-бързо, но и триенето допълнително третира бактериите, след което ръцете остават чисти“, отбелязва д-р Тереза Лаш-Ритър.

Кажете ни в коментарите, дали вие сте забелязали отрицателно въздействие върху ръцете от сушилните в обществените тоалетни. Смятате ли, че е по-добре да използвате хартиени кърпи? Също така, може да споделите статията с приятелите си в социалните мрежи!

Източник: Lekuva.net
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари