Строят хотел-колело зад Полярния кръг

0

Svart. Така се нарича първият в света хотел, който ще бъде построен зад Северния полярен кръг.

Кръглата форма на сградата осигурява уникален изглед от всяка една хотелска стая и връзка с околната среда, пише Факти.бг.

Хотелът ще се намира в провинция Нурланн, в близост до ледника Свартисен, който е втори по големина в континентална Норвегия. На старонорвежки svart означава „черен” и „син”.

Ключово значение за проекта има уникалният природен ландшафт. За да бъде той запазен архитектите така са проектирали сградата, че тя да окаже минимално влияние върху околната среда. Разположена е над вода. Преобладаващият строителен материал ще е дърво.

Поради особеното разположение на хотела, гостите ще стигат до него единствено по вода чрез лодки. Разглежда се опцията за използването на екологичен шатъл, който да тръгва от град Будьо.

Бъдещият хотел ще употребява с 85% по-малко енергия, в сравнение с подобни сгради със същите размери. Сред „зелените” компоненти на хотела е неговата форма и твърдо остъкляване, което позволява на ресторантите, стаите и терасите да имат максимално естествено осветление през зимния сезон, когато слънцето се намира ниско над хоризонта. В същото време терасите и подвижният покрив ще защитават помещенията от „прегряване” през летните месеци. На покрива има слънчеви батерии, които ще могат да произвеждат повече енергия в сравнение с подобни такива разположени в южните райони.

Източник: Факти.бг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари