Как да разберем реалния пробег на автомобила?

0

Реален ли е пробегът на автомобила, който се опитваме да си купим?

Това е един от въпросите, вълнуващи най-много потенциалния клиент на кола на старо. Най-лесно, разбира се, той да се свърже с официалния представител на марката и да направи проверка по номера на шасито (ако успее да го получи от продавача).

Това обаче отнема време, а и в някои фирми се заплаща. Затова спокойно това може да се направи и от купувача, дори без да се налага автомобилът да бъде закаран в сервиз. Редица косвени признаци показват дали колата наистина е на обявените от продавача километри или на много повече – тоест, километражът е превъртян.

Салонът подсказва пробега

Първото нещо, на което трябва да обърнете внимание, е именно салонът. Когато една кола е подготвена за продажба, той със сигурност е добре почистен, но дори специални препарати не могат да прикрият дефектите, натрупвани след години каране.

Първо вижте волана и най-вече местата, на които той се хваща от шофьора. Ако там той е протрит прекалено много, това подсказва по-голям пробег от обявения. Също така, ако шевовете по него са нови, това е повод да се замислите. Огледайте внимателно бутоните по волана – ако са изтъркани и повредени, значи нещо не е наред. Малко са търговците, които биха сменили волана с нов, така че проблемите при него рядко остават скрити.

Състоянието на седалките също подсказва пробега на автомобила. Дори те да имат нова тапицерия, на места с течение на времето се появяват протривки и вдлъбнатини. Това подсказва, че те са износени значително. Обърнете също така внимание дали има разлика между износването на шофьорската седалка и тази на пътника отпред.

Все пак тук трябва да се отбележи, че нещата до голяма степен зависят и от качеството на материалите. При някои марки, дори автомобили с пробег от над 200 000 км разполагат със запазен кожен салон. Затова много внимателно трябва да се оглежда тапицерията и ако върху нея е "работено", това също трябва да ви постави нащрек.

Допълнително подсказване може да дойде от педалите – ако те са протрити, значи колата е карана много. Впрочем, обратното – нови педали, също не е за предпочитане, тъй като това означава, че те са сменяни. Чудеса понякога се случват, но не разчитайте на тях. Затова внимателно огледайте и скоростния лост.

Проверка в интернет

Косвените признаци са доста важни, но има и други начини за проверка. При някои модели автомобили – най-вече немските, реалният пробег се съхранява не само на километража, но е дублиран в някои от системите на колата. При новите модели на BMW той е отбелязан и в чипа на ключа за запалване.

При американските автомобили превъртането на километража също може да бъде открито, тъй като сервизните бази Autocheck и Carfax показват реалните километри, които колата е навъртяла в Щатите. И все пак, ако компютърът се окаже безполезен, то това съвсем не означава, че километражът е пипан.

Всъщност, километражите са три вида – механичен, електромеханичен и електронен. Първият е най-лесен за "взломяване", тъй като се откача кабела на скоростомера от скоростна кутия и цифрите се превъртат с помощта на обикновена електрическа дрелка.

При електромеханичите трябва да се разглоби целият километраж, за да бъде освободен механизмът за преброяване. Най-сложно е при електронните – там е нужен човек със специални познания, който да проникне в компютъра на автомобила и да извърши подмяната на показанията.

Детайлите показват измамата

Интересни детайли могат да бъдат открити при огледа на автомобила в сервиз. До тази процедура прибягат повечето кандидат-купувачи. Те закарват колата при механик, който да провери нейното състояние, преди сделката да стане факт. Тогава се забелязват и някои особености, които обикновено остават скрити при първия оглед.

Състоянието на каросерията трудно може да покаже дали пробегът е реален, тъй като има "талантливи" шофьори, които успяват да съсипят дори сравнително нов автомобил. Това, че колата е изтъркана до блясък, също не казва нищо. Затова обърнете внимание на местата между различните детайли и най-вече на разстоянието между тях.

Огледайте също така внимателно емблемите и надписите, и най-вече тяхното правилно разположение. Ако не сам там, където трябва, значи колата е пребоядисвана, а това определено показва, че тя не е в състоянието, за което я представя продавачът.

Източник: automedia.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- И той ми казва: "Искам да имам дете от теб!"
- И ти?!
- Пратих му по-голямото, че то яде повече!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари