Какво означават съкращенията в колите?

0
Понякога едни и същи системи имат различни имена, само защото са патентовани от различна компания и някоя дреболия не е съвсем еднаква
Понякога едни и същи системи имат различни имена, само защото са патентовани от различна компания и някоя дреболия не е съвсем еднаква

С модернизирането на автомобилната индустрия, съвсем естествено се увеличиха и различните екстри в тях.

Вследствие на това се появиха и много нови имена на технологии, а за да улеснят запомнянето им, производителите измислиха куп съкращения, пише automedia.investor.bg

Парадоксалното в случая е, че понякога едни и същи системи имат различни имена, само защото са патентовани от различна компания и някоя дреболия не е съвсем еднаква. Ето защо, може би е хубаво да разполагаме с разкодираните наименования на поне 10-те най-важни съкращения в автомобилите. Най-малкото, за да сме сигурни, че няма да има объркване, следващият път, когато се зачетем в списъка с оборудване на някой нов автомобил.

ACC (Adaptive Cruise Control)/ Адаптивен темпомат

Следи за колите, движещи се отпред и намалява автоматично скоростта, когато в платното навлезе по-бавен автомобил. Когато той се прибере отново вдясно, адаптивният круз контрол автоматично ускорява до предварително зададената скорост. Това е една от екстрите, които продължават да се развиват с напредъка при разработките на автономни коли.

BSD (Blind Spot Detection)/ Сигнализация при наличие на обект в мъртвата точка

Системата разполага с камери или сензори, вградени в страничните огледала. Те следят за обекти, намиращи се в мъртвата точка на огледалата. Така, дори когато не виждате, че до вас се движи автомобил, технологията буквално ви пази гърба. В повечето случаи системата е активна, само когато сте пуснали мигача и се готвите да се престроявате.

ESC, VSC, DSC, ESP (Electronic/ Vehicle/ Dynamyc Stability Control, Electronic Stability Program) / Системи за контрол на стабилността

Това е онази технология, която се грижи колата да не изгуби сцепление в най-неподходящия момент. Реално, зад четирите трибуквени означения стои едно и също нещо, но различните производители използват различни имена. Въпреки това, в различните коли, системата работи по различен начин. В някои приложения тя автоматично активира спирачките, за да стабилизира колата, а в други деактивира свещите, за да намали принудително скоростта и да върне контрола в ръцете на шофьора.

FCW (Forward Collision Warning) / Система за предупреждение при опасност от удар

Ако системата засече препятствие, а шофьорът не успее да реагира навреме, колата автоматично предполага, че ще последва удар. В резултат, технологията за милисекунди решава да вземе мерки – на таблото се появява светлинен сигнал, аудио системата започва да издава звуков сигнал, а спирачната система се подготвя за активно спиране. Друга система, наречена FCA (Forward Collision Assist) добавя към това възможността колата да спре сама в случай на нужда, без да се налага реакция от страна на шофьора.

HUD (Head-Up Dispay) / Централен дисплей на стъклото

Тази технология автомобилните произодители заимстват от авиацията. Информацията от навигационната система, скоростомера и най-важните показатели на двигателя се изобразява директно върху челното стъкло. Данните се проектират точно пред погледа на шофьора, който вече няма никакво основание да се оправдава на пътните полицаи, че се е разсеял и не е знаел с колко се движи.

LDW (Lane Departure Warning) / Система за предупреждение при напускане на лентата за движение

Камери, монтирани от двете страни на колата, следят пътната маркировка. В случай че тя е непрекъсната и колата тръгва да я пресича, системата подсеща водача със звуков сигнал, а в някои случаи и с вибриране във волана, което да подсети шофьора да се върне в своята лента.

LKA (Lane Keep Assist) / Система за следене на лентата за движение

Надграждайки към сигнализацията от LDW системата, колата ви може не само да разчита пътната маркировка, но и нежно да ви вкара в правия и безопасен път. Затова се грижи технологията LKA или Lane Keep Assist.

TCS (Traction Control System) / Система за контрол на сцеплението

TCS е много близо до системите за електронна стабилизация, тъй като отново се грижи за сцеплението и стабилността на вашия автомобил, намесвайки се в работата на двигателя. Технологията следи за скоростта на всяко отделно колело и по този начин разбира кое от тях има най-ниско сцепление.

HDC (Hill Descent Control) / Система за контрол при спускане

Във време, в което компютрите управляват почти всичко в колите, защо да не им поверим и слизането по стръмен наклон? В това упражнение има доста тънкости и най-често става въпрос за офроуд условия, при които настилката е доста нестабилна, а центърът на тежестта е висок. Именно заради това, с HDC са оборудвани основно SUV модели. Технологията ви дава правото да махнете краката си от педалите и само да насочвате джипа в правилната посока, останалото се извършва от компютъра, който управлява индивидуално спирачките, за да не позволи блокиране на колелата и други проблеми, свързани със спускането по стръмен наклон.

OBD (On-Board Diagnostics) / Бордова диагностика

С това означение най-често свързваме буксата, която е скрита някъде в интериора на колата, и в която се включва компютърен четец, който проверява всички електронни системи за грешки и проблеми. Ако отидете в някой сервиз и помолите механиците да направят компютърна диагностика на автомобила ви, те ще използват именно стандартизираната OBD букса. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари