Фейсбук тества бутон за нехаресване

0
Новият бутон е най-близката функция до така желаната от потребителите "dislike"
Новият бутон е най-близката функция до така желаната от потребителите "dislike"

Facebook тества бутон "downvote" (отрицателен глас), който позволява на потребителите да маркират и скриват коментарите, които смятат за неподходящи.

Социалната мрежа потвърди пред няколко медии за новата функция, съобщава CNBC, цитирана от Economic.

"Ние не проучваме въвеждането на бутон "dislike", а функция, чрез която хората да ни дават обратна връзка относно коментарите под публикации на публични страници. Тестовете се провеждат само за малък брой хора в САЩ", каза говорител на Facebook.

При натискането на бутона "downvote", потребителят има опцията да съобщи за коментара като "обиден", "подвеждащ" или "извън темата". И така потребителят ще скрие този коментар.

Говорител на Facebook заяви пред TechCrunch, че идеята на новата функция е да позволи на хората да сигнализират на модераторите, че коментарът е неподходящ, груб или подвеждащ.

Но с въвеждането от Facebook на сигнали за проблемни коментари, може да бъдат повдигнати нови въпроси за цензурата и ролята й на "редактор" на новини и медии, коментира изданието.

Facebook вече има бутон "Скриване" за коментари, но обикновено той е скрит зад стрелката за падащото меню в коментарите, вместо веднага да се кликва.

Според социалната мрежа това е краткосрочен тест, който не засяга класирането на коментара, публикацията или страницата. Няма да има публично видим брой за това колко "отрицателни гласа" има даден коментар. Тестът е достъпен за 5% от потребителите на Android в САЩ с настройки на английски език. Бутонът "downvote" се появява само на публични публикации в страници, а не на публикации по групи, обществени фигури или потребители. Понастоящем няма план за разширяване на теста.

Създаването на бутон "dislike" е нещо, за което много потребители на социалната мрежа настояват, но от Facebook засега не се решават да направят.

През 2015 г. Марк Зукърбърг обясни, че компанията не иска да създаде такъв бутон, защото не иска да превърне мрежата във форум, където хората гласуват "за" и "против" постовете на останалите. Това не е типът общност, която искаме да създадем, заяви той. 

Вместо такъв бутон, Facebook създаде няколко бутона за "реакции" - любов, уау, гняв, тъжно личице.

В чат приложението Messenger на съобщенията може да се реагира с палец нагоре и надолу.

Новият бутон "downvote" обаче е най-близката функция до така желаната от потребителите "dislike", коментира изданието.

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари