3 кафета на ден са полезни за здравето

0
Пиенето на кафе се свързва също така с по-малък риск от няколко вида онкологични заболявани
Пиенето на кафе се свързва също така с по-малък риск от няколко вида онкологични заболявани

Хората, които пият по 3 – 4 кафета на ден, е по-вероятно да имат полза за здравето, отколкото вреда.

Те са по-малко застрашени от преждевременна смърт и от сърдечно заболяване в сравнение с тези, които се въздържат от кафето, твърди ново проучване във Великобритания, предаде CredoWeb.

Изследването, което анализира данните от повече от 200 предишни проучвания, установява, че консумацията на кафе се свързва с по-нисък риск от диабет, чернодробни заболявания, деменция и някои онкологични заболявания.

Три до четири кафета дневно са най-полезни за здравето. Това не важи за бременните жени и тези, които са в повишен риск от фрактури, смятат учените.

Кафето е една от най-често консумираните напитки по света. Изследователският екип от Университета на Саутхемптън, Великобритания, направил обзорно проучване на 210 предишни изследвания, базирани на наблюдателни проучвания, и 17 изследвания, включващи клинични опити. Те били проведени в страни по целия свят.

„Данните показват, че пиенето на кафе е безопасно в рамките на обичайните навици на всеки отделен човек“, гласи изводът на екипа на обзорното проучване. Констатациите на учените бяха публикувани в медицинското списание BMJ.

Обобщените данни от проучванията досега показват, че пиенето на кафе се свързва с намален риск от смърт при повечето болести и особено при сърдечните заболявания. Най-голямо намаляване на относителния риск от преждевременна смърт се наблюдава при хора, които пият по 3 чаши кафе на ден, в сравнение с хора, които въобще не пият кафе.

Пиенето на повече от 3 чаши кафе на ден не се свързва с вреда, но благоприятният ефект не е така ясно изразен, установяват учените.

Пиенето на кафе се свързва също така с по-малък риск от няколко вида онкологични заболявания като рак на простатата, кожата, ендометриума и черния дроб, както и диабет тип 2, камъни в жлъчката и подагра. Най-благоприятен ефект има пиенето на кафе при чернодробни заболявания като цироза, показват данните от обсервационните изследвания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари