Среща с проф. Светлозар Игов и писателя Марин Георгиев

1

Дата: 30 октомври, понеделник, 2017 г.

Място: РБ „Любен Каравелов“,  Фоайе, ет. 2

Начало: 17.30 - 19.00 ч.

Събитие:  Среща с проф. Светлозар Игов и писателя Марин Георгиев

В поредното литературно събитие на Регионалната библиотеката  ще ни гостуват двама  от най-ярките представители  на съвременната  критика,  мисъл и словесно творчество. Нашите гости са известни далеч извън пределите на България и са от поколението, което трасира модерните прераждания на българската литература от схоластиката на социалистическите догми и фалшивия реализъм към човешките дълбочини и проникновения в света на променящия се съвременен българин, който е част от планетарната промяна и  взаимното проникване и обогатяване на културите.

Писателят, поетът и публицистът Марин Георгиев е роден на 9 април 1946 г. в с. Биволаре, Плевенско. Завършва висшето си образование във ВТУ "Св.Св. Кирил и Методий", специалност българска филология. Работил е в Радио Варна и вестниците "Учителско дело", ,"Народна младеж", "Пулс", "Литературен фронт". В края на декември 1990 г. е назначен за зам.-главен редактор на бившия орган на СБП "Литературен фронт", преименуван в ,"Литературен форум", по-късно става директор на вестника и издателството. От 2001 г. е и техен собственик. Член е на Съюза на българските писатели, Съюза на българските журналисти и Съюза на българските преводачи. През 1994 г. напуска Съюза на българските писатели и създава Сдружение на българските писатели. Негови стихове са превеждани в Русия, САЩ, Унгария и Македония, а отделни публикации - на руски, английски, унгарски, финландски, словашки, гръцки, румънски, албански. Забележителен принос в документалната проза е неговият роман - разследване за живота и гибелта на поета Никола Вапцаров ,,Третият разстрел" . През 2016 г. Марин Георгиев получава почетния знак на Великотърновския университет ,,Св.Св. Кирил и Методий” за съществен принос в академичния   живот и издигането на авторитета на  висшето училище .

Проф. д.ф.н. Светлозар Игов е известен български учен, литературен критик и историк, есеист, поет, белетрист и преводач. Автор е на книги с монографични литературоведски изследвания, студии, статии, очерци. Пословични за него са невероятната любов на студентите към неговите академични лекции, като професорът събира винаги в аудиториите огромна публика от свои курсисти и от слушатели дори от нехуманитарните потоци в университетите, където има лекторски курсове. Светлозар Игов има неподражаем принос в културологията и  модерен  поглед към литературните процеси, както и своя  оригинална методология за интерпретиране на литературата като универсален модел на човешкото отношение и поведение към околния свят, чрез който ние променяме себе си и действителността около нас.  

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари