История на българите от Македония

0

Академик проф. д-р Григор Велев представя част от книгите в 10-те тома "История на българите от Македония"

Още в предговора към 1-вия том на своя научен труд, от който досега са издадени 4 книги, академик Григор Велев пише защо се е захванал с работата над 10-томната поредица: 1-во, Защото Македония е била и е неразделна част от българската историческа съдба; 2-ро, Защото почти 2 500 000 българи в днешна България носят живеца и кръвната връзка с гражданите на днешна Вардарска и Егейска Македония; 3-то, Защото 7 500 000 българи, 1 100 000 вардарски българи и 250 000 егейски българи имат общ генетичен код; и, Защото снагата и духът на нацията ни са разкъсани, а досегашният ни политически елит е безроден и чужд на националните ни идеали и на националната кауза.”

В срещата публиката ще има възможност да зададе въпроси на големия изследовател и учен и да дискутира с него сериозни въпроси, отнасящи се до българската идентичност, култура и самосъзнание на българите в Македония.

Анотация: Григор Петров Велев е роден на 22 януари 1935 г. в гр. Хасково.  Занимава се активно с политическа публицистика от позициите на т.нар. „модерно градивен национализъм”.  През 1995 г. оглавява екип от  изявени български учени за създаване на „Българска национална доктрина“, а през 1997 г. е избран за председател на създадения по негова инициатива „Научен център за българска национална стратегия“. През 2004 г. по негова идея е създаден инициативен комитет за възстановяване на Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ), а през 2006 г. на първото Общо събрание на БАНИ е избран за председател.

Дата: 5 октомври, четвъртък, 2015 г.

Място: РБ „Любен Каравелов“, зала „Изкуство“

Начало: 17.30 часа

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари