Вечер, посветена на Змей Горянин

1
Представяне на книгата „Змей Горянин - летопис, живот и творчество (1905 – 1958 – 2017)“ за русенския писател Светлозар Димитров
Представяне на книгата „Змей Горянин - летопис, живот и творчество (1905 – 1958 – 2017)“ за русенския писател Светлозар Димитров Снимка: Dunavmost

Дата: 23 май 2018 г.

Място: Регионална библиотека „Любен Каравелов“, зала „Изкуство“

Начало: 18:00 часа

Събитие: Вечер, посветена на Змей Горянин и представяне на книгата „Змей Горянин - летопис, живот и творчество (1905 – 1958 – 2017)“ на доц. д-р инж. Атанас Колев

Регионална библиотека „Любен Каравелов“ и Русенско общество за културно и историческо наследство „Змей Горянин“ организират вечер, посветена на русенския писател Светлозар ДимитровЗмей Горянин, и премиера на книгата на доц. д-р инж. Атанас Колев „Змей Горянин. Летопис. Живот и творчество (1905 – 1958 – 2017)“. Тя ще се състои на 23 май 2018 г. от 18:00 ч. в зала „Изкуство“. За творчеството на писателя ще говори литературоведът проф. д.ф.н. Пенка Ангелова.

Книгата „Змей Горянин. Летопис. Живот и творчество (1905 – 1958 – 2017)“ е документален летопис, в който са събрани най-съществените дати и събития от живота и творчеството на Змей Горянин. Тя включва и откъси от негови емблематични исторически произведения, кратка библиография на отпечатаните творби, именен и географски показалец и др.

Светлозар Акендиев Димитров, известен с литературния си псевдоним Змей Горянин, е роден на 11 януари 1905 г. (ст. ст. 29 декември 1904 г.) в Русе. Той е един от най-продуктивните български творци от първата половина на ХХ век. Автор е на над 50 книги: исторически романи, стихотворения, епиграми. Заради кратката си дейност като цензор в Дирекцията по печата, след 9 септември 1944 г. е осъден и лежи една година в затвора. Книгите му попадат в „Списъка на фашистката литература“, иззети са от библиотеките и са унищожени, а името му е заличено от литературния живот. Змеят е помилван през 1945 г., но въпреки това в продължение на години е следен от Държавна сигурност и даже в дома му е извършен обиск за установяване и изземване на „фашистка“ литература.

ЗА ЗМЕЙ ГОРЯНИН И КНИГАТА 

ЗМЕЙ ГОРЯНИН. ЛЕТОПИС.ЖИВОТ И ТВОРЧЕСТВО (1905-1958-2017)“

Светозар Акендиев Димитров - Змей-Горянин

(11 януари 1905 – 25 август 1958)

Роден е на 11.01.1905 г. в Русе. Завършва Мъжката гимназия (1924) и работи като чиновник в Русе и София. От 1930 г. живее в София, където през деня работи като счетоводител, а нощем пише, най-често с псевдонима Змей Горянин, който става негово второ име. От 1942 г. се отдава изцяло на литературна дейност. Първите му стихотворения са отпечатани (1923) в сп. „Светли зари“, „Ученическа мисъл“, „Изгрев“. Сътрудничи с критични бележки, стихове, хумор и сатира на списанията „Хиперион“, „Българска мисъл“, на вестниците „Литературен глас“, „Светлоструй“, на литературните страници на ежедневниците „Зора“, „Време“, „Пладне“, „Земеделско знаме“ и др. Заради кратката  си дейност, като цензор в Дирекцията по печата, след преврата на 9.09.1944 г. е осъден и лежи една година в затвора. Книгите му попадат в „Списъка на фашистката литература“, иззети са от библиотеките и са унищожени.

Изолиран от публични изяви той непрекъснато пише  „книги за чекмеджето“, с вярата, че един ден те ще стигнат до читателя. Неглижиран от властта умира в самота,  погребан е в старопланинския манастир „Седемте престола“. Змей Горянин е написал,  над 50 книги с 35 псевдонима, сред които 34 стихотворения, посветени „на родния град“, романът- трилогия за Русе „Дунавът тече“; „Бачо Киро“; „Звезда керванджийка“; повести и разкази за деца и юноши, над 1000 стихотворения, 3000 епиграми и др. Издадените му преди книги са в забвение, а неиздадените хиляди страници поезия, проза и епиграми чакат вече 60 години настъпването на по-добри времена за издаването им.  

В предложения документален летопис са събрани най-съществените дати и събития от живота и творчеството на писателя, за да са в услуга на търсещите обективна информация, независимо от поставените цели и задачи. Книгата „Змей Горянин. Летопис. Живот и творчество (1905–1958–2017)“, съдържаща цялата фактология за Светлозар Димитров се състои от три части. Първата представя летописа за живота и творчеството му. Във втората – „Многоликия Змей Горянин“ – са включени раздели за реализациите на този невероятен талант, установените досега 35 псевдонима, какво може да се открие за него в Интернет, спомени на сестра му Ефталия Димитрова за детството и родословието на писателя, мнения на приятели, литератори и читатели за Змей Горянин. В третата част са включени 10 приложения с кратка представителна извадка на знакови творби: „Лириката на Змей Горянин“, „Литература за деца“, „Хуморът на Змея“, „Историческата проза на Змей Горянин“ – откъси от негови емблематични исторически  произведения, кратка  библиография на отпечатаните творби, именен и географски показалци и др.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари