Творческа вечер на Тоня Борисова

0

По инициатива и със съдействието на Дружеството на писателите и Военния клуб в Русе, в Регионална библиотека „Любен Каравелов” ще гостува Тоня Борисова – педагог, поетеса и актриса; изпълнител на автентични народни песни, филмов сценарист, редактор и литературен критик, родственица на летописеца Захари Стоянов.

На 1 март (четвъртък), от 16.00 ч., в Детския отдел на Библиотеката, Тоня Борисова ще представи седмото издание на картинната книга със стихове - „Приказка за Добротата”. Създадена през 1993 г. по картинния разказ на нейната седемгодишна дъщеря Сълзица Борисова, тази невероятна книга вече 22 години активно и с впечатляващи резултати участва в учебния процес. Като одобрено от МОН учебно помагало, тя воюва срещу агресията сред децата, изгражда у тях нравствени добродетели, насърчава креативността и творческата им свобода, учи ги на милосърдие и съпричастие към болката на  ближния, на толерантност към различния, на приятелство и добротворчество. Мотото на вечерта е „Злото е безсилно пред Приятелството и Обичта”.

От всички досегашни издания на "Приказка за Добротата", авторките са отделяли средства за благотворителност. Представяйки книгата под формата на вълнуващ урок по хуманизъм и добротворчество, Тоня Борисова ще зарадва децата и ще отправи послание към русенската общественост - да подкрепи инициативата на група приятели, решени да помогнат на Надя Иванова - жертва на домашно насилие, в борбата й да осигури на невръстното си детенце право на щастливо Детство, на своя, неповторима и истинска, житейска Приказка за Добротата!

Същата вечер, в читалнята на Библиотеката ще се състои творческа среща на Тоня Борисова с членове на Дружеството на писателите в Русе, а от 18.00 ч. тя ще представи своя авторски поетичен рецитал „Път от Светлина в Безкрая”, изграден по едноименната й книга.

Илюстратор на книгата е Сълзица Борисова. Ще прозвучат темите за Любовта и Страданието; за опиянението от споделеното щастие и покрусата от загуба на сродна душа, на любимия; за Вярата в нравствените ценности и извисяването на човешкия Дух! Посланието е: „Любовта е Сътворение, а сътвореното с Любов – безсмъртно, като Светлината!”.

Книгата-спектакъл е посветена на паметта на режисьора-оператор   документалист Александър Борисов – верен спътник на поетесата в живота и изкуството. Тя разказва необичайно красивата и вдъхновяваща история на любовта им, белязана от  общата мисия - да работят за съхраняване на семейството и ролята му за възпитанието на децата в дух на вярност към корените, Българщината и Човещината! Спектакълът е част от поредица сценични изяви на поетесата, отбелязващи юбилейния й 50-ти творчески сезон. Чрез него Тоня Борисова призовава - честно и откровено да потърсим в себе си Добрия Човек, да му повярваме и открием съмишленици в добротворчеството.

„Път от Светлина в Безкрая” Тоня Борисова също ще представи благотворително, в подкрепа на Надя Иванова и малката й дъщеричка.

Тоня Борисова е автор на 10 книги – поезия, проза, литературна критика и сценарист на 45 художествено-документални филма, създадени в тандем със съпруга й – режисьор-оператора Александър Борисов. Стиховете й са превеждани на много европейски езици, чувашки и фарси. Участва в множество сборници и антологии; носител е на литературни и филмови награди от международни и национални конкурси и кинофестивали. За 50 години на сцената – в България и пред българските общности в чужбина, е изнесла над 680 авторски моно- и концерт-спектакъла, с участието на именити български и чуждестранни изпълнители, оркестри, хорове и ансамбли. Активно работи за нравственото и патриотично възпитание на младите поколения, за съхраняване и извисяване на Българския Дух и Национално Достойнство; опазване на традициите и развитие на фолклорното богатство, за единението на Българите по света. Член е на Конфедерацията на Българските писатели и Международната Академия по българознание, изкуство и култура (МАБИК). Носител на званията „Почетен член на Съюза на чувашките писатели” - 2012г.; „Пазител на традициите”- 2012г., „Достолепен Българин” – 2017 г. и „Народен академик” на Чувашката Академия за наука и изкуство – 2017 г. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари