Русенци ще се насладят на операта "Отело" на Верди

0

На 6.04 на сцената на Държавна опера - Русе русенци ще могат да се насладят на един от шедьоврите на Верди - операта "Отело".

За спектакъла са поканени гости от страната и чужбина.

В ролята на Отело ще се превъплъти един от най-големите български тенори Бойко Цветанов.

Бойко Цветанов е завършил Консерваторията в София, специализирал е при Маргарита Лилова във Виена, Борис Христов в Рим, Карло Бергонци в Академия „Верди“ в Бусето и при Франко Корели

Великият Борис Христов наричал  своя ученик „Сине мой, Дон Карлос на моите мечти“, в асоциация с образа от едноименната Вердиева опера. Искал дори той да наследи родната му къща, но Бойко отказал, защото „домът на такъв велик българин като Борис Христов, не може да принадлежи само на един човек, а на цяла България”, както обяснява самият Бойко Цветанов.

Успешната му международна кариера започва от Софийската опера, за да го отведе до най-престижните международни сцени. В творческата си биография е записал повече от 60 централни тенорови роли.

В продължение на 22 години е водещ тенор на операта в Цюрих, Швейцария, където изпълнява главните тенорови партии и достига понякога до 75 спектакъла в годината. След това огромно натоварване през последните 2 години Бойко Цветанов си позволява повече свобода и подбира внимателно участията си.

Борис Луков ще бъде Касио.

Борис Луков завършва НМА Панчо Владигеров, специалност Оперно пеене. Още тогава той се отличава богатия тембър и сила на своя глас. Считан за една от бъдещите оперни надежди на България, едва на 22 години е приет за един от тенорите в трио "Уникалните Гласове". Наред с изявите на триото неговият талант не остава незабелязан за ръководството на Държавна Опера Варна, където е поканен да бъде един от солистите на театъра. Там Борис Луков изпълнява роли из оперите на Верди, Пучини, Леонкавало и др. Огромния талант на младия тенор предвещава успешен творчески път у нас и в чужбина.

Диригент на спектакъла е Ян ван Маанен от Холандия.

Ян ван Maaнeн е роден в Холандия. Учи църковен орган и дирижиране в
Кралската консерватория в Хага и в Утрехтската консерватория. Дирижирал е много оперни и оперетни заглавия, сред които „Аида“ на Верди, „Турандот“ на Пучини, „Замъкът на Синята брада“ на Барток, „Палячи“ на Леонкавало, „Кармен“ на Бизе, „Прилепът“ на Щраус, „Хубавата Елена“ на Офенбах. През 2013 г. дирижира Седма Симфония "Ленинградска" на Шостакович с Националния симфоничен оркестър на Украйна. Наскоро той участва в майсторски класове с Нееме Ярви, Генадий Рождественски и членове на Берлинската филхармония. Бъдещите му ангажименти включват „Евгений Онегин“ на Чайковски, Ла Скала ди Сета на Росини в Холандия. Ян ван Маанен работи също като пианист, певец, театрален режисьор, органист и актьор. Като композитор той е написал няколко камерни опери, камерна музика и една симфония. През 2010 г. печели престижната награда ‘Wim Sonneveld’ в Амстердам.

В ролята на Дездемона русенци ще могат да видят Мария Цветкова, а в ролята на Яго - Александър Крунев.

6.04.2016 г., 19 часа, зала Опера

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари