„Последната нощ на Апостола” с премиера пред русенска публика

0
Идеята е чрез средствата на сценичните изкуства да бъде представен спорен момент от националната ни история
Идеята е чрез средствата на сценичните изкуства да бъде представен спорен момент от националната ни история

Създаден по идея на продуцента, режисьора и хореографа на Национален фолклорен ансамбъл „Българе” Христо Димитров и актьора Димитър Селенски, спектакълът „Последната нощ на Апостола” ще направи своята премиера пред русенската публика на 19 ноември 2014 г. /сряда/ от 19 часа. На сцената на Доходното здание в Русе „Българе” и Димитър Селенски ще покажат своето виждане за патриотичните емоции, които трябва да ни съпътстват, когато си спомняме за делото на Васил Левски.

„Повод да се роди този спектакъл е усещането, че през последните години изразът на уважение пред паметта на Апостола става все по-формален акт, изпразнен от предишното искрено съпреживяване и преклонение пред подвига и саможертвата му” – споделя Христо Димитров.

Сценичната адаптация на текстовете е дело на актьора Димитър Селенски, режисурата – на Христо Димитров и Димитър Селенски, хореографията – на Христо Димитров. Постановката е с продължителност час и половина.  

Усилията на творческия екип, създал спектакъла „Последната нощ на Апостола”, са насочени към чувството за национална принадлежност у съвременния българин. Приобщаването към събитието е провокация към зрителя, която му дава възможност да участва в процеса на създаване на традиции за национална памет.

Идеята е чрез средствата на сценичните изкуства да бъде представен спорен момент от националната ни история, който винаги ще приковава вниманието на истинските родолюбци. Момент, свързан с най-великия българин – Васил Левски и произтичащите от темата послания, придобили съществено значение за  българския патриотизъм, дух и християнска вяра. Като бит и атмосфера спектакълът е обвързан по специфичен начин с историята ни. Новата експериментална форма на постановката има качествата да бъде обособена в собствена категория, твърди актьорът Димитър Селенски.   

Премиерата на спектакъла „Последната нощ на Апостола” се състоя на паметната дата 19 февруари т.г. пред столичната публика. На 3 март той бе игран в Севлиево, после на сцените в Плевен, Стара Загора, Созопол, на първия събор „Войводска среща” в Жеравна. Русе ще е седмият град, където ще бъде представен. Изключително завладяващ в емоционално отношение, благодарение на актьорските превъплъщения на Димитър Селенски, спектакълът се откроява със своята насъщна потребност и със сигурност ще бъде подобаващо оценен от българите, за които е важно съхранението на националната ни памет. Той е поредното тематично послание на НФА „Българе”, чиито спектакли „Това е България”, „България през вековете” и „Албена” вече десетилетие присъстват като ярки знаци в обърканото ни време, повече от всякога нуждаещо се от силни духовни компаси.

Представлението в Русе е специално посветено на 60-годишнината на Димитър Селенски, когото зрителите ще видят в шест различни образа на съвременници на Васил Левски. Актьорът е русенец и прави първите си стъпки на театралната сцена още като петокласник в театралната школа към Пионерския дом. Като юноша в театралната студия на Русенския театър стига до осъзнатия избор да се посвети на театъра, завладян от харизмата на своите учители:  актьорите Константин Димчев и Васил Попилиев, режисьорите Иванка Цветанова и Слави Шкаров. Вече 37 години на театралната сцена, Димитър Селенски продължава да носи навсякъде със себе си духа на русенския барок и на русенската театрална школа, за която винаги си спомня с признателност.

Спектакълът „Последната нощ на Апостола” се провежда под патронажа на кмета на Община Русе Пламен Стоилов и със съдействието на Община Русе. Билетите на цена 10, 12 и 15 лева вече са в продажба на касата на Билетния център в Русенския университет /I етаж/.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!
Етикети

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари