Държавна опера - Русе ще представи „Лешникотрошачката”

1
В това заглавие участва пълният състав на балетната трупа на Русенската опера
В това заглавие участва пълният състав на балетната трупа на Русенската опера

На 18 януари, от 19 часа в зала опера, Държавна опера - Русе ще представи „Лешникотрошачката”- балет от П. И. Чайковски.

В това заглавие участва пълният състав на балетната трупа на Русенската опера.

Главната роля - Клара, е поверена на Зорница Петрова, партнира ѝ Антон Иванов в ролята на принца.

Останалите роли са: Росен Канев - Дроселмайер, Стоян Фъртунов - Цар Мишка, Никол Джиброва  - Лешникотрошачка (кукла), участват солисти и кордебалет на Държавна опера - Русе.

Хореографията е на Лев Иванов и Василий Вайнонен, адаптация Марияна Захариева, сценография и костюми - Еслица Попова, aсистент - режисьор е Елена Колева.

Действието се развива в малко немско градче. В Коледната нощ малката Клара (в руската версия Маша) получава от кръстника си Дроселмайер дървена играчка - лешникотрошачка с форма на войник. След като гостите си разотиват, Клара остава сама. Точно в полунощ всички кукли и играчки оживяват и започват да воюват с армията на сивите мишки, предвождани от своя цар. Лешникотрошачката се превръща в красив младеж - принц. Двамата с Клара започват пътешествие из приказната Страна на сладкишите до столицата Конфитюренбург и по пътя си срещат множество феи и всевъзможни оживели лакомства. Клара и Лешникотрошачката принц подготвят сватбата си. В някои съвременни редакции Клара се събужда с дървената лешникотрошачка в ръка и разбира, че всичко е било сън.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари