Откриване на изложба „Позабравените поети!“

0
Тя е посветена на 90 години от рождението на поета и белетриста Димитър Вятовски
Тя е посветена на 90 години от рождението на поета и белетриста Димитър Вятовски

Дата: 26 май, петък, 2017 г.

Място: РБ „Любен Каравелов“, Фоайе, ІІ етаж

Начало: 11.00 часа

Събитие: Откриване на изложба „Позабравените поети!“,  посветена на 90 години от рождението на поета и белетриста Димитър Вятовски

В изложбата ще бъдат представени литературни творби и документи за живота и творческата дейност на русенския поет и белетрист от фонда на Държавен архив - Русе и Регионална библиотека "Любен Каравелов".

 

Димитър Вятовски е роден на 24 май 1927 г. в село Вятово, Русенско. Завършва гимназия в Разград. По-късно се премества в Русе, където е редактор на ведомствените издания "Поливно земеделие" и "Дунавски фар". Той е от поколението на "сърдитите" млади поети, участвали в литературното четене, състояло се на 1 декември 1962 г. в аулата на ВИМЕСС - Висш институт по механизация и електрификация на селското стопанство (днес - Русенски университет "Ангел Кънчев"). Автор е на стихотворения, разкази, повести, кино и телевизионни сценарии, исторически очерци за русенски предприятия, но няма издадена приживе самостоятелна авторска книга. Негови стихотворения са отпечатани в поетическата книга "Повик", издадена през 1964 г. от Веселин Тачев с издателската марка "Щръклитиздат"  - по името на село Щръклево, Русенско. През 2016 г. единадесет стихотворения от тази самиздатска книга са публикувани в антологията "Самиздат 1963 - 1966" - книга четвърта от колекцията "Неиздадените", а в Библиотека "Лудогорие" посмъртно е издадена книгата на Димитър Вятовски "Поломието. Разкази и стихотворения".

 Димитър Вятовски умира на 5 юли 1986 г. в Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари