130 години Регионална библиотека „Любен Каравелов“ - Русе

1
Откриване на Документална изложба
Откриване на Документална изложба

Откриване на Документална изложба „130 години Регионална библиотека „Любен Каравелов“ - Русе

Дата: 12 февруари, понеделник, 2018 г.

Място: Фоайе, етаж 2

Начало: 13.00 ч. 

Експозицията е посветена на 130-годишнината от основаването на Регионална библиотекаЛюбен Каравелов“ и представя документи, снимки, награди, книги и публикации, свързани с историята на културния институт от неговото създаване през 1888 г. до днес. В изложбата са показани и част от ценните колекции, притежание на Русенската библиотека: Старопечатен фонд, Фонд „Михаил Арнаудов“, Фонд „Автографи“, Краеведска ръкописна сбирка и др.

Посетителите могат да видят и издания на Русенската библиотека: бюлетини, библиографии, каталози, сборници с доклади от конференции, летописи, албуми и др.

Р. S. На 12 февруари от 13.00 ч., водосвет по повод годишнината на Рeгионална библиотека „Любен Каравелов“ ще отслужи Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум.

***

Русенската библиотека е една от най-рано създадените градски библиотеки в България. Настъпилите след Освобождението през 1878 г. обществено-политически и икономически промени в Русе създават условия за културен подем на града. Сред по-просветените среди от русенското общество постепенно назрява необходимостта от широко обществено ползване на книгата и желание за създаване на градска библиотека.

През 1888 г. културни дейци с материалната подкрепа на Градската община слагат началото. Те са членове на просветното дружество “Дунав”, основано в Русе през септември 1887 г. Към 12 септември 1889 г. действителните му членове са 78, между които граждани от съсловието на най-висшите чиновници в града. В чл.1 на Устава на дружеството има специална точка: “г) Да тури основа на една градска библиотека”.

На 11 февруари 1888 г. Общинският съвет се събира, за да обсъди доклада на кмета Петър Винаров (1851-1926) за създаване на градска библиотека. Той е човек с определен афинитет към културата и просветата и е негова голямата заслуга за вземане на решението за откриване на библиотеката. Наредено е на дружество “Дунав” с гласуваните от Общинската управа още през 1887 г. 1500 лв.(по тогавашния курс), отпуснати съобразно Закона за общините от 19 юли 1886 г., да закупи книги, след като общинарите одобрят заглавията, и да им се сложи печат “Русенска градска общинска библиотека”.

Така преди повече от 130 години 30 000-ят град Русе се сдобива с обществена библиотека.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари