Културен център BH представя документален филм за сградите на Русе

0
Събитието се осъществява със съдействието на Българска Национална Телевизия
Събитието се осъществява със съдействието на Българска Национална Телевизия

Сградите на Русе – Доходното здание и Паметника на свободата

На 19 януари от 19 ч. ви каним на прожекция на документалния филм за Доходното здание – „Нещо повече от идея“ и на документалния филм за построяването на Паметника на свободата в Русе – „Опълченския памятникъ въ Руссе“.

Събитието се осъществява със съдействието на Българска Национална Телевизия.

Вход свободен.

Програма:

„НЕЩО ПОВЕЧЕ ОТ ИДЕЯ“, 31‘

 Документален разказ за Доходното здание в Русе от възникване на идеята за стоеж до наши дни. Използвани са архивни филмови и снимкови материали.

Предаването е заснето послучай 110-та годишнина от построяването на най-красивата за Русе сграда. Какво знаят за историята й русенци? Оказва се – не много.  Неизвестни досега факти от нейната биография и уникални архивни кадри от 50-те години на миналия век са включени в документалната публицистика. Тя преплита минало и настояще, за да открие съвременната проекция на идеята за съществуването на Доходното здание.  Сред  участниците във филма са доц.д-р Мартин Иванов – директор на ДА „Архиви” София, д-р.арх. Вихрен Бакърджиев – преподавател в УАСГ, Виолета Радкова – художник, Крум Гергицов – драматург, Орлин Дяков – директор на ДТ ”С.Огнянов”, Анжела Иванова – директор на ОП ”АРТ”, Мариана Димитрова – историк.

„ОПЪЛЧЕНСКИЯ ПАМЯТНИКЪ ВЪ РУССЕ“, 25‘

Документален филм за строителството и откриването на шедьовъра на Арнолдо Цоки – Паметника на Свободата в Русе – емблема във визитната картичка на града.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари