София Филм Фест в Русе

0

Програма 12 декември, събота

Филмовата панорама „София Филм Фест в Русе“ е факт благодарение на съвместните усилия на Арт Фест / София Филм Фест и Община РУСЕ, с подкрепата на Националния Филмов Център, програма „Творческа Европа” на Европейския съюз и веригата киносалони Europa Cinemas.

Домакин на прожекциите СФФ в Русе е Зала „ЕВРОПА” на ДОХОДНО ЗДАНИЕ. Входът е  С В О Б О Д Е Н !

Поканени са всички ПОЧИТАТЕЛИ НА КИНОТО!

Съботният киномаратон започва в 16,00 часа с филма „ЧУДЕСАТА” на талантливата режисьорка Аличе Рорвахер, носител на Голямата награда на журито и номинация за „Златна палма” от Кан 2014. Джелсомина живее с родителите си и трите си по-малки сестри в отдалечена ферма в Умбрия. Баща й държи семейството далеч от изкушенията на съвременния свят и вярва, че единственият безопасен начин на живот е завръщането към природата. Основният доход от леха зеленчуци и кошери с пчели поддържа възрастните и децата много близки. Увереността на идеалистичния и деспотичен баща е подкопана, когато разбира, че най-голямата му дъщеря може да поеме свой път в живота – не този, който той е избрал за себе си и семейството.

С начален час 18,00 е прожекцията на най-новия филм на Фатих Акин„РАНАТА”. Получил добри отзиви на множество международни фестивали, както и номинация за „Златен Лъв” във Венеция 2014, поредната творба на изключителния режисьор е своеобразен завършек на неговата трилогия „Любовта, Смъртта и Дявола”.

Мардин, 1915. Една вечер турската полиция прибира всички мъже с арменски произход, включително и младия ковач Назарет Мануджиян, който е разделен от семейството си. Години по-късно, оцелял след ужасите на геноцида, той научава, че двете му дъщери са живи. Назарет е обсебен от идеята да ги намери и така попада в пустинна Месопотамия, в Хавана и в безжизнената, самотна прерия на Северна Дакота. Издирвайки семейството си, той се среща с хора с най-различни характери – милосърдни и отзивчиви, но и истинско въплъщение на дявола.

Раната” е епичен филм, драма, приключение и уестърн, събрани в едно. Действието се развива преди 100 години, но историята е съвсем актуална: разказва за война и изселване, представя властта на любовта и надеждата, които ни дават сили да постигнем невъзможното. Представя болката, която можем да причиним на другите – несъзнателно и нарочно, и показва тънката линия, разделяща доброто от злото. „Раната” стана много личен филм. Тематично изследва съвестта ми, а формално представя страстта ми към киното.” Фатих Акин

Раната” е истински епос в традицията, която днес никой не смее да опита. Филмът е лична реакция към трагична част от световната история и е изключително напрегнат, красив и величествен. За мен е много ценен филм в различни аспекти.” Мартин Скорсезе

Съботната вечер ще завърши с филма „ДИВИ ИСТОРИИ” на аржентинския режисьор Дамиан Шифрон, носител на номинация за чуждоезичен „Оскар” 2014, както и на 9 награди на Аржентинската филмова академия и на множество отличия от десетки международни филмови форуми. Началният час на прожекцията е 20,30 часа Филмът е съставен от шест отделни сюжета. Истории за любовна измяна, завръщане на миналото, трагедия или дори насилие, което можем да открием във всеки ежедневен детайл. Желанието за успех, състезанието между хората и неравенството в света, в който живеем, стресират и депресират много хора, някои от които в един момент не издържат. Филмът е точно за тях...

Филмовата панорама „София Филм Фест в Русе“ е факт благодарение на съвместните усилия на Арт Фест/София Филм Фест и Община РУСЕ, с подкрепата на Националния Филмов Център, програма „Творческа Европа” на Европейския съюз и веригата киносалони Europa Cinemas.

Домакин на прожекциите СФФ в Русе е Зала „Европа” на ДОХОДНО ЗДАНИЕ. Входът е  С В О Б О Д Е Н !!!

Поканени са всички ПОЧИТАТЕЛИ НА КИНОТО!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари