Частните съдебни изпълнители били недоволни от новите промени

0
Гражданите не могат да бъдат съдени, без да знаят
Гражданите не могат да бъдат съдени, без да знаят Видео: Нова Телевизия

Частните съдебни изпълнители - недоволни от новите правила за работата им.

Според приетите промени, гражданите вече няма да бъдат съдени, без да знаят, предава Нова Телевизия.

Освен това се намаляват и таксите, които длъжниците ще имат да плащат.

„Аз се чувствам като престъпник, където и да започна работа, те ме търсят”, разказва Лилия Мирчева.

Тя взема пари назаем през 2009 година, за да погаси задължения към етажната собственост. Тогава сумата, която не достига на жената е 140 лева. С днешна дата дължи 1400. От 8 години плаща на части, но все не излиза на чисто.

Таксите лихвите, това е много. Аз съм погасила тези 140 лв., не дължа фактически нищо, даже съм ги надхвърлила”, изчислява Лилия Мирчева.

Тя е част от мнозина в категорията „вечни длъжници”. С новите промени правилата трябва да са по-справедливи. В цифри: за дълг до 1000 лв. таксите не трябва да надвишават 150 лв. Тази поправка обаче притесни частните съдебни изпълнители.

„Има вземания, които могат лесно да се вземат, но има и такива, когато длъжниците възприемат метода на щрауса, започват да се крият, казват си, че ще им се размине и тогава частните съдебни изпълнители започват нови действия, а всяко такова действие има цена”, обяснява Георги Дичев, председател на камарата на ЧСИ.

Съдебните изпълнители предупреждават, че ако тяхната функция отпадне, това може да се окаже по-лошо за длъжниците.

„Винаги има опасността да се отиде към други методи на събиране на по-стари методи, познати от близкото минало”, предупреди Дичев.

„Нищо чудно не чак мутренските времена, но много от вземанията да се насочат към колекторските фирми, което не е много добре”, смята Лидия Делирадева, „Център за човешки права”.

Според промените отпада и така нареченото „анонимно известяване”. Вече ще се правят по три опита да се намерят длъжниците - два пъти в делничен ден и веднъж в почивен.

„Това допълнително ще оскъпи процеса, защото трябва да се наемат допълнително призовкари, но е добра защита за хората”, смята Дичев.

От добрите защити за хората обаче отпадна абсолютната 10-годишна давност за дълговете. Въпреки че първоначално текстът беше заложен в промените в Кодекса.

Източник: Нова Телевизия
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари