Три нови закона за движение по пътищата

0
По-строги санкции за шофьорите
По-строги санкции за шофьорите Видео: БНТ

Разделят Закона за движение по пътищата на три нови.

По-строги санкции за шофьорите-нарушители и отнемане на книжката при три тежки нарушения в рамките на две години, предвиждат промените. Коланите и видеорегистраторите в автобусите стават задължителни, а автомобилите ще имат собствено досие, предава БНТ.

Целта законът да се раздели на три части е на първо място, за да се ограничат произшествията на пътя, но и за да е ясно коя институция за кой закон отговаря - МВР или Министерството на транспорта.

Накратко, новият закон за движение по пътищата предвижда по-сериозни санкции за системните нарушители на пътя. Книжка ще се отнема, не само когато свършат контролните точки, но и когато се извършат три пъти в рамките на две години:

  • каране под въздействието на алкохол и наркотици
  • участие в гонки
  • движение в насрещното платно
  • движение в аварийна лента
  • превишена скорост над 50 км/ч в населено място
  • преминаване на червена светлина на светофара
  • отнемане на предимство на пешеходец на пешеходна пътека

Пътен полицай вече ще може да отнеме книжка на шофьор, за когото установи, че не отговаря на медицинските и псипологическите изисквания за управление на превозно средство. Думата „видимо“ предизвика спорове и отпадна.

Предвиждат се и нови, по-големи глоби.

Ако дадем колата си на неправоспособен шофьор или такъв, употребил алкохол или наркотици, тя ще бъде спряна от движение. Същото важи и за каране без винетен стикер.

Валентин Радев, министър на вътрешните работи:

Досега като имаше закон, какво от това? Сега го правим на три - това механично разделяне ли е, има ли политики вътре, какво правим, за да не се случват това? Знаете, бяха около 1000, станаха след това около 600 по времето на г-н Цветанов, и след това леко ги повдигнахме 682 жертвите на пътищата. Ние сме 98 на 1 млн. жители, само Румъния е преди нас, искам нещо по-съществено да се случи. комисар Бойко Рановски, нач. на отдел "Пътна полиция", ГДНП: По сега действащия текст, пътният полицай трябва да преценява, по новия текст ще се изисква документ, защото полицаят не му е работата да преценяват, полицаят работи с документи. В новия текст сме вкарали изискването да се представи необходимия документ, така че да няма преценка на контролния орган.

Коланите ще бъдат задължителни за всички автобуси, които изпълняват линии, по-дълги от 30 км.

Всички автомобили и автобуси ще имат пътно досие, в което ще се въвеждат конструктивните промени, резултатите от техническите прегледи, показанията на километража.

Автосервизите ще трябва да издават 6-месечна гаранция за ремонтите, които извършват.

Владимир Тодоров, предс. на Асоциацията на пострадалите при катастрофи:

Когато някой бъде засечен да има "допинг", преди да му се установят правата той отново минава проба. По аналогия, на лице, което е хванато да шофира след употреба на наркотични вещества, обикновено книжката се отнема за 12 месеца. Преди изтичането на този срок, той да направи за своя сметка тест за наркотици и ако само този тест е чист, тогава да се пристъпва към връщането на книжката, защото знаем, че тестът за наркотици може да отчете един период от 1 месец, 2 месеца.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари