Няма да се ходи в КАТ при покупка на кола

2
Предвижда се възможност при нотариуса да се заявява електронно отпечатване на Свидетелство за регистрация на МПС
Предвижда се възможност при нотариуса да се заявява електронно отпечатване на Свидетелство за регистрация на МПС Видео: БНТ

От вчера стартира системата за обмен на данни между МВР и Нотариалната камара за регистрацията на автомобили при тяхната покупко-продажба.

Чрез нея служителите на МВР ще получават информация за всички сделки с превозни средства на територията на страната в реално време.

Въвеждането на информационния портал „Единство“, за свързаност между МВР и нотариусите, става след промените в Закона за движение по пътищата, които влязоха в сила в края на миналата година, предаде БНТ.

Предложението за новата система е на Нотариалната камара. Тя ще се използва само при сделки с вече регистрирани пътни превозни средства у нас.

"Множество справки извършени за секунда по електронен път. Това е иновативното на практика", каза Димитър Танев, председател на Нотариалната камара.

Улеснението за гражданите е, че регистрацията на автомобила ще става непосредствено след подписване на договора и те няма да губят време, като отидат в звената на Пътна полиция.

Това може да стане, само ако адресните регистрации на страните по сделката са в един и същ регион, не се налага смяна на регистрационния номер, има сключена застраховка „Гражданска отговорност“ и автомобилът е преминал технически преглед.

"В реално време собствеността е прехвърлена и фактическия състав на регистрацията е извършен. Той отива в КАТ само да си получи свидетелството за регистрация", каза Димитър Танев.

Предвижда се и възможност при нотариуса да се заявява електронно отпечатване на Свидетелство за регистрация на МПС, а новият собственик да си го получи по пощата.

Новата услуга ще може да бъде извършвана единствено от нотариус, който притежава квалифициран електронен подпис. Нотариусите ще могат да проверяват данни в регистрите само във връзка с конкретна сделка на лицата, които са се явили пред него. Вече проверените данни ще се подават към системата "Единство".

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари