Хиляди български работници измамени в Германия

0
Вижте историята на наши сънародници, заминали в чужбина, за да работят на строителен обект
Вижте историята на наши сънародници, заминали в чужбина, за да работят на строителен обект Видео: БНТ

Наши сънародници заминават за чужбина, за да работят на строителен обект.

Два месеца по-късно те се оказват без заплати в Германия, плащат си сами и квартирата. За така популярното последно време понятие "модерно робство" и за какво трябва да внимават хората, когато работят в чужбина, разказва БНТ.

От Инспекцията по труда са извършили три проверки, глобили са фирмата и дотук. А от април с новите законови правомощия инспекцията ще може да започне служебна процедура по несъстоятелност на фирмата.

Някои хора вече са завели дела, други като Асен и Георги още се чудят дали има смисъл да похарчат толкова средства за адвокатски хонорари. Оказва се, че специално в Германия измамените българи като тях са много. КНСБ си сътрудничи по германски профсъюзен проект. Данните от него са, че само за миналата година случаите на злоупотреби с работници от Източна и Централна Европа са 6000. От тях една трета са свързани с българи.

Най-често сънародниците ни там работят в тези четири сектора - строителство, почистване, гастрономия и строителни услуги. От какво най-често се жалват хората - проблеми в заплащането, липса на договор, уволнение без основание и трудови злополуки. Всички потърпевши могат да се свържат с КНСБ или някои от профсъюзните 8 центъра в Германия за трудова и правна консултация.

Иван Иванов, съветник по германско право, проект "Справедлива мобилност": Най-тежките проблеми имат българи и румънци и това може би се дължи на факта, че България по-късно се присъедини към ЕС, по-късно получиха и достъп до европейския пазар. Има специфични схеми във всеки един сектор в строителството, освен това ставките в строителния сектор не се спазват, миналата година ставаката беше 11,30 евро на час и много често тази ставка си остава на документи само, т.е. работодателят казва: "аз плащам не повече от 7-8 евро", манипулират се и часовете не се спазва графика. Действително има много българи, които работят в сферата на почистването, злоупотреби има много, често като чистят на база стаи, а не на часова ставка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари