Въвеждането на еврото ще ни направи по-богати

0
Няма да се вдигнат осезаемо цените в България, заяви бивш заместник-министър на финансите
Няма да се вдигнат осезаемо цените в България, заяви бивш заместник-министър на финансите Видео: NOVA

Въвеждането на еврото няма да повиши осезаемо цените в България, а ще подобри живота ни и ще ни направи по-богати.

"Цените се вдигат вследствие на подобряване на живота на хората. Това е естествен процес и се нарича конвергенция - нещо, към което се стреми и България", посочи Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите и член на Фискалния съвет в ефира на NOVA.

Въвеждането на еврото вкарва България в един по-престижен клуб, прави ни по-равни с останалите европейски страни и дава стимул да направим нужните реформи, които от години отлагаме, посочи експертът.

По думите му присъединяването към ERM2 (т.нар. чакалня на еврозоната) навсякъде стимулира икономическия растеж и подобряването на икономиката.

Той опроверга митовете за двойно повишаване на цените. Инфлацията при въвеждането на еврото е между 0.3% и 1.4% в различните държави и никой не може да каже дали това е следствие от въвеждането на европейската валута или е свързано с други фактори. Общо цените се покачват с максимум 1% годишно, а след това някои от тях дори намаляват, обясни Дацов.

Той даде за пример прибалтийските държави, които сравнително скоро приеха еврото. Цените там са се повишили с нищожните между 0.5 и 0.6%.

Услугите ще поскъпнат, тъй като когато има общо забогатяване на хората, работещите в сферата на услугите вземат по-високи заплати, изтъкна Дацов.

"Не съм съгласен, че няма да се вдигнат цените. Това, което струва 99 стотинки, вече ще струва 99 цента", посочи доц. Банчо Банов, преподавател в Софийския университет "Свети Климент Охридски".

В Германия имаше огромна инфлация. Бях там и мога да докажа как цените станаха двойни. Дацов категорично отрече твърденията на колегата си. "Немската статистика показва около 1% инфлация", посочи той.

"Инфлационният шок ще се поема 5-6 години след приемането на еврото, докато заплатите на българите се напаснат към новите цени", прогнозира Банов.

"На България се случиха 2 нещастия - първото беше валутният борд, второто ще бъде приемането на еврото", твърди той.

Източник: NOVA
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари