Пациенти остават без животоспасяваща терапия

0
Мораториумът върху новите лекарства и терапии остава
Мораториумът върху новите лекарства и терапии остава Видео: БНТ

Пациенти с рядко заболяване остават без животоспасяваща терапия заради забраната здравната каса да плаща нови медикаменти.

За това предупреди националният консултант по пулмология. Според професор Коста Костов с белодробна фиброза са диагностицирани около 100 души, а единствените медикаменти, които могат да удължат живота им, в момента не се плащат от Здравната каса.

Тодор Тодоров е на 64 години. Тази пролет му поставят рядката диагноза белодробна фиброза.

Tодор Тодоров: Това заболяване е нелечимо. Не мога да дишам! Все повече се влошавам! Няма лечение!

Според лекарите развитието на болестта може да се забави с 2 нови медикамента. Те не се заплащат от здравната каса. Цената на единият е 4500 лева и стига за един месец. В момента Тодор го получава, като подарък от фирмата производител. Но се надява здравната каса да започне да го плаща.

Тодор Тодоров: В края на краищата осигуровки сме плащали. Иска ни се да живеем и ние. Ако го има това лекарство. Просто животът ми си отива.

Без адекватно лечение пациентите умират след 4-5 години, обясни националният консултант по пулмология. Животоспасяващите медикаменти нямат заместители и се прилагат в много европейски държави. У нас се водели преговори здравната каса да започне да ги плаща от следващата година. Неофициално научихме, че Надзорният съвет на касата отложил решението. Мораториумът върху новите лекарства също спира процеса.

Проф. Коста Костов - Национален консултант по пулмология: "Моят апел към институциите е точно те да бъдат изведени от мораториума. И на тях да им се даде ускорен шанс да се домогнат до това лекарство, защото докато изтече този мораториум, тяхната болест много бързо и много фатално ще напредне."

От здравното министерство отказаха коментар. Неофициално се твърди, че се търсят възможности за осигуряване на нови медикаменти за пациентите с редки заболявания, които нямат алтернативно лечение. Една от възможностите е болните да се включат в така наречените "състрадателни програми" и лечението им да е за сметка на фармацевтичните компании. Според експерти,обаче, тази мярка се прилага само при разработване на нови лекарства, които са в процес на изпитване.

Здравният министър заяви, че нито един пациент няма да остане без лечение. Ако някое от новите лекарства се поема от поне 9 държави в Европейския съюз, Кирил Ананиев ще поиска актуализация на бюджета на касата, за да се плаща и у нас. За останалите ще се мислят програми за състрадателно лечение.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари