Нашенски абсурди

0

Сградата на Музикалната академия в Пловдив /т.н. Жълто училище/ се нуждаеше от спешен ремонт на покрива.

И тъй като сме единствената държава в Европа, не само в ЕС / защото включвам страните извън него!/, в която властта счита културата за „последната дупка на кавала” и дори не я споменава в програмите си! / извинете за баналното сравнение, но нали тук става дума за музика?/, жалбата на музикантите в този град за дълго остана нечута. А сградата беше  наистина в опасно състояние, подобно на немалко културни сгради у нас.  И тогава ръководството се принуди „да изпроси” от разпоредителката на парите в България, Менда Стоянова. Същата тази, която нарече учените от БАН „просяци”! 

И така, ректорът проф. Милчо Василев успя „да изпроси” един милион за ремонта и сградата беше спасена. Дотук – добре... Но скоро след това се случи нещо доста недостойно. Въпросната „дарителка” беше удостоена, при това на тържествена церемония с цял концерт, с високото академично звание „Доктор Хонорис Кауза” на Пловдивската музикална академия. На тържествената церемония г-н ректорът заяви: „ Званието се присъжда да заслуги и съпричастност към устойчивото развитие на Академията” /?!/. Интересно като каква?

Това, разбира се, предизвика силно общественото мнение. Започна голяма подписка за отменяте на абсурдното решение, освен това голяма група действащи преподаватели- професори и възпитаници на Академията от страната и чужбина изпратиха протестно писмо до ректора.  Той, разбира се, не реагира.

Преди година пък ректорът на Университета в същия град – Запрян Козлуджов  удостои със същото звание...футболиста Ицо Стоичков.  При тази разлика, че той даде лични пари за ремонта там, докато госпожа Менда „даде” държавни. По примера на своя шеф, който великодушно „даде” държавни пари на полицаите у нас.  Странна работа нали? Сред личностите, удостоени с това високо академично звание, четем имената на един от композиторите на ХХ век, Кшищов Пендерецки. А ето и имената на другите знаменитости:  музиковеда акад. Виктор Ванслов, цигуларя проф. Владимир Аврамов,  композиторите Марин Големинов, Лазар Николов, Милчо Левиев, Димитър Тъпков, Трифон Силяновски,  пианиста Юри Буков, оперната прима Красимира Стоянова, фолклористът  проф. Николай Кауфман... И до тях Менда.  Да, Менда!  Нейното име се нареди до тяхното. Разбирам да беше дала лични пари, както правят меценатите по света, а тя направи с чужда пита помен. Защото какво значи това – да отпуснеш служебно държавни средства за държавно учреждение, при това в беда!, и да бъдеш награден или по- скоро купен по този начин. Защото получаването на тази висока академична титла в случая звучи ако не тъжно, комично....Просто пародия.

Наистина странни неща се случват у нас и в академичните среди. Ректорът на Търновския университет даде същата титла на Путин, а на Русенския – на фрау Меркел!

А създателят и градителят на тази Академия в Града на тепетата, многозаслужилият проф Асен Диамандиев сигурно би се обърнал в гроба си, ако научеше за тази абсурдна история. 

На първата снимка се вижда Менда Стоянова редом до оперната прима  Красимира Стоянова (!), а на втората - първият почетен доктор на Пловдивската академия  големият композитор Кшищоф Пендерецки  е  просто натикан в ъгъла до кабелите и тръбите... Как Ви се струва в една академия по изкуствата?

Автор: Огнян Стамболиев

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари