Построиха нов параклис до хижа „Вежен“

0

На 11 ноември, когато православната църква почита паметта на Свети великомъченик Мина, в близост до хижа „Вежен“ бе открит новоизграденият параклис - "Свети Георги Победоносец".

На освещаването и водосвета на божията обител, извършени от отец Павел, присъстваха кметът на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева, зам.-кметовете - Борис Врабевски и Тони Стоев, д-р Цветелина Врабевска – общински съветник, зам.-областният управител на Ловеч – Илиян Тодоров, директор на дирекция НП „Централен Балкан“ - Генчо Илиев, хора помогнали при изграждането на обителта, туристи и посетители на хижата.

Параклисът е изграден от Борис Врабевски, който е запален планинар и зам.-кмет на Община Тетевен. Той разказа, че идеята за създаването на храма идва след посещение в Родопския край, където вниманието му е било привлечено от множеството храмове, параклиси, оброци, преклонението пред водата и Бог. Начинанието е обмисляно дълго време – около 15 години, преди да се стигне до неговата реализация. Мястото, разбира се, не е избрано случайно и се дължи на силното му влечение към планините и природата.

Г-н Врабевски добави, че при изграждането на параклиса са спазени всички законови изисквания и са били нужни към 3 години за цялостното му построяване. Той благодари на всички, които са му помогнали и допринесли, материално или чрез своя труд, за осъществяването на прекрасната идея. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари