Няма регистриран случай на грип у нас за този сезон

0
Това каза днес в Русе главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев
Това каза днес в Русе главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев Снимка: Арена Медиа

Към момента няма регистриран случай на грип в България.

В специализираната лаборатория в Центъра за заразни и паразитни болести изследваме много хора с подобна симптоматика, но не са установени положителни проби.

Това каза днес в Русе главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, предаде Монитор.

Той уточни, че в 10 европейски страни има потвърдени единични случаи на заболели от грип. Те не са в съседни на България държави, а в западната част на континента.

„Това няма да е дълго така. Предполагам, че в края на ноември и особено през декември ще зачестят случаите, а в края на януари ще се сблъскаме с епидемията”, прогнозира д-р Кунчев.

Експертът коментира и проблеми в българското здравеопазване. По думите му министерството на здравеопазването е все повече „министерство на лечението на болести” и ако продължава да се работи така, парите никога няма да стигат. Въпросът е да предпазим хората от заболяване, а не само да даваме милиони и милиони за тяхното лечение, каза д-р Кунчев. Според него системата на общественото здраве е докарана до такова положение, че специалистите не са сигурни докога ще могат да изпълняват задълженията си. Заплатите са изключително ниски. В Регионалните здравни инспекции до 40 процента от персонала е на минимална работна заплата. Няма как да мотивираме сериозни кадри да работят в тази област, допълни експертът, който се надява новият министър на здравеопазването да разреши тези проблеми.

Д-р Кунчев участва в работата на Деветата национална конференция по превантивна медицина, която започна днес в Русе. Председателят на Българското сдружение по превантивна медицина доц. д-р Андрей Галев връчи тазгодишната награда – статуетка на д-р Маргарита Николова, директор на Регионалната здравна инспекция в Русе. Отличието са дава заради изключително бързата реакция на екипа при откриването на източника на болестта малария, установена в края на миналата година при възрастен пациент в Русе.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари