Плевнелиев: Българската демокрация ще се обогати от коалиция между ГЕРБ и БСП

0
Ще ми се някога да мога да я видя, но трудно мога да повярвам сега
Ще ми се някога да мога да я видя, но трудно мога да повярвам сега

Българската демокрация ще се обогати от една голяма коалиция между ГЕРБ и БСП, заяви президентът (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев в интервю пред агенция "Фокус".

Щеше ми се да сме го докарали до там, като например демократични и успели държави - като Германия, Холандия, където една голяма коалиция да не е никакъв проблем. Да не губят своята идентичност и връзка с хората, но и да дават решения в трудни моменти. Трудно обаче мога да си представя от всичко, което виждам в момента, една голяма коалиция в България – между ГЕРБ и БСП.

Ще ми се някога да мога да я видя, но трудно мога да повярвам сега. Особено БСП в момента крайно агресивно и непродуктивно действа на фона на предстоящо европейско председателство и това не ме прави оптимист, че при едни извънредни избори партиите след това ще могат да градят мостове и да действат заедно. Така че на Вашия въпрос конкретно – не виждам подобна възможност в близките 2 години, но се надявам да може да има такава. От нея само българската демокрация ще се обогати, каза Плевнелиев.

В интервюто той коментира и актуалните политически теми от последните месеци. Оставката на здравния министър проф. Николай Петров президентът определя като морален акт:

"Николай Петров е един изключително достоен човек, който буквално оздрави пред очите ни и икономиса над 200 млн. лева на българските данъкоплатци във ВМА, която преди него беше символ на корупция, разруха, необосновано високи цени, абсолютна непрозначност с обществените поръчки"

Според Плевнелиев правителството е стабилно, а актът на оставка не бива и не може да разклати кабинета:

"Спомняте си, че премиерът Борисов през годините е правил не една промяна, както на здравни министри, така и на други позиции в кабинета. Вярвам, че правителството ще мине през тази първа промяна"

Плевнелиев е на мнение, че Румен Радев се е провалил на последния Консултативен съвет по национална сигурност:

"За мен тук основна е вината на президента Румен Радев, който действаше по-скоро като еднопартиен, отколкото като надпартиен президент. Нека си спомним, че в месеците преди този КСНС в НС вече имаше два законопроекта – един на управляващите, другият на опозицията - за борба с корупцията. Тогава, когато имаме два законопроекта, не прилича на държавния глава да се опита да наклони везните в посоката на един или друг законопроект. Държавният глава не може и не бива да изземва функции на Народното събрание, а още повече законодателни инициативи. Останах с впечатлението, че точно това се опита да направи нашият президент."

Според Плевнелиев президентът Радев "с не едно свое действие работи за разединение в ЕС":

"Споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада влезе в сила, България мълча, не каза нищо, след което държавният глава го даде на Конституционния съд. Това е едно безкрайно некоректно, непродуктивно и тежко задкулисно действие с много дълбоки последствия. Ако държавният глава имаше нещо против това споразумение, можеше да излезе и да каже. Можеше да се обади на европейските си партньори, така, както направиха валонците, но без нищо да се каже, да се удари по този крайно задкулисен начин и да се внесе дълбоко разделение в ЕС, това ще има много тежки последици - специално от гледна точка на тежестта на президента Радев в ЕС и неговата възможност да постигне нещо за европейската сцена. Това е нещо, което много ме притеснява."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари