Онколекарства за 30 милиона лева отиват на боклука

0
Така се пилеят 20% от парите на данъкоплатците, заделяни всяка година за скъпоструващи медикаменти
Така се пилеят 20% от парите на данъкоплатците, заделяни всяка година за скъпоструващи медикаменти

Годишно онколекарства за около 30 млн. лв. отиват на боклука. Става въпрос за скъпоструващи медикаменти, съхранявани във флакони, остатъчните количества от които се хвърлят след отваряне, пише "Труд".

Причината е, че в България, за разлика от повечето европейски държави и САЩ, не е въведен механизъм за многократно използване на онкопрепарати – т.нар. затворени системи за инжекционно приложение на лекарства. В резултат на това се пилеят около 20% от парите на данъкоплатците, заделяни всяка година за скъпоструващи медикаменти. Освен финансови загуби, се отчитат поражения за околната среда и хората. Флаконите, с които в момента се работи у нас, създават и токсична среда за медицинския персонал. Българските клинични наблюдения, както и проби, изследвани в Германия показват, че на някои медикаменти лекарите и сестрите ни са изложени 1500 пъти над нормата. В резултат е издадена специална препоръка на Съвета на Европа за предпазване на здравните работници.

Доказано повишена е заболеваемостта на персонала в онкологичните диспансери от рак, имунодефицитни състояния, аборти. С всичко това са запознати висшата държавна администрация, здравните власти, съсловни организации и водещи специалисти, и въпреки че бяха направени стъпки за преодоляване на проблема, той остана нерешен в последна фаза – определяне на реимбурсна цена на затворените системи за онколекарства. Към момента диалог по темата няма, нито действия от страна на отговорните институции.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари