Училища превръщат деца в "мъртви души"

0
Разкриха схема за източване на средства от училищата
Разкриха схема за източване на средства от училищата

От Нова телевизия разкриват схема за точене на пари от училищата след сигнал на родител, чието дете без да е било първи клас от тази година е във втори.

Как едно дете се превърна в „мъртва душа“ и има ли много такива, разказаха в сутрешния блок „Здравей, България“.  

През 2015 година Анна-Мария няма навършени шест години, но майка й Румяна Кинчева иска тя да получи образование в столичното 162-ро училище „Отец Паисий”. 

Отидохме и пуснахме заявлението за постъпване в предучилищна. На родителската среща разбрах, че няма да има предучилищна, понеже не е имало преподавателка и ми предложиха да я запиша първи клас”, разказва майката на детето.

Румяна записва дъщеря си в първи клас. Месец след началото на учебната година обаче отива да я отпише. Детето е малко, не се справя, а им предстои и пътуване до Испания. Заминават, но няколко месеца по-късно се връщат и решават да запишат детето в първи клас, заедно с неговите връстници. Оказва се обаче, че според училищните власти Анна-Мария  вече е второкласничка.

По документи, детето е преминало. А в образователната ни система класовете от първи до четвърти клас не могат да се повтарят, независимо дали учениците се справят с материала или не. И единственият изход за детето е да навакса пропуснатото.

Директорът на училището Румен Андреев  твърди, че няма причина детето да бъде първи клас. „Аз съм направил лично проверка, цялата документация показва, че детето не е отсъствало в такъв период от време. То има 132 извинени отсъствия и 10 неизвинени”, съобщи Румен Андреев.

Майката на Анна-Мария обаче обясни, че след като семейството се е върнало от Испания, детето не е посещавало училището.

Училището получава държавно финансиране.  И за един ученик училището получава от държавата около 1350 лева годишно.

Източник: Нова Телевизия
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари