По-евтини кредити, ако България приемела еврото!

0
А очакваното от критиците на идеята поскъпване щяло да е незначително
А очакваното от критиците на идеята поскъпване щяло да е незначително

България е готова да приеме еврото.

Мнението е на водещи финансисти, според които сега е изключително подходящ момент страната ни да кандидатства за членство в Eврозоната. Първи това мнение в ефира на Нова Телевизия изрази бившият премиер Иван Костов. Подкрепи го бившият финансов министър Симеон Дянков. Според него смяната на лева с евро ще доведе до понижаване на лихвите по кредитите за бизнеса и потребителите.

А очакваното от критиците на идеята поскъпване щяло да е незначително. Ако България започне процедурата веднага, може да приеме единната европейска валута не по-рано от 2019-а година. "Ако България влезе в Еврозоната, тя ще изгуби част от своя паричен суверенитет. Въпросът е дали дебелите котки, както наричат водещите икономики в Европейския съюз, ще се съгласят да вземат страна като България. И недай си боже да имат проблеми с нея", посочва Румен Гечев от БСП.

"За България предимствата са много повече от недостатъците. Не очаквам да се получи никаква инфлация. Нашият политически елит просто трябва да каже "Тръгваме", коментира бившият министър на финансите Симеон Дянков.

Източник: Нова Телевизия
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари