Достигаме 50% от заплатите в Европа, но след 15 години

0
През миналата година в икономиката на България от чужбина са постъпили над 1 милиард лев
През миналата година в икономиката на България от чужбина са постъпили над 1 милиард лев

Доходите от труд в България може да достигнат 50% от европейските към 2030 година, прогнозира проф. Искра Белева от Института за икономически изследвания на БАН

Годишният доход за семейство с двама работещи на пълен работен ден и две деца през 2001 година у нас е бил 19 пъти по-нисък. Следва процес, през който ясно се вижда догонващата динамика на доходите от труд в България. Така през 2014 година доходът от труд за същия вид семейство е вече 6,2 пъти по-нисък. У нас нарастването е с близо два пъти, в ЕС - то е само 15%, обясняват учените от БАН, които се базират на Евростат, предаде БНР.

За първите три месеца на 2016 година средната брутна месечна заплата е нараснала с 26 лева. През януари тя е била 926 лв., за февруари - 914 лв., и за март - 952 лева. Това показват обявените неотдавна резултати.

Растат и паричните преводи от българските емигранти към страната. През миналата година в икономиката на България от чужбина са постъпили над 1 милиард лева, каза проф. Белева.

Тенденцията е устойчива и тя се превръща в модел от оцеляване на българските семейства в модел на трудова реализация.

В края на първото тримесечие на 2016 г. необходимите средства за издръжката на живота е 557,55 лв. на човек от четиричленно домакинство, сочат данните на КНСБ. Под четиричленно домакинство се разбира двама възрастни с две деца.

За да живее нормално - да се храни съобразно необходимите норми и да покрива задължителните си разходи за образование, здравеопазване и жилище, месечните доходите на това домакинство трябва да бъдат около 2230 лева, съобщи съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Вчера Швейцария отхвърли на референдум базов доход от 2500 швейцарски франка (2450 долара) месечно за възрастен, включително чужденец, живеещ редовно от пет години в страната, както и 625 франка за децата под 18 години.

Базисен доход от 250 лева на дете и 500 на възрастен е възможен. Това изчислиха от Българския съюз за директна демокрация. Експерти се обявяват твърдо против.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари