Любителите рибари ще полагат изпит

2
Забраниха риболова с мрежени уреди във вътрешните водоеми
Забраниха риболова с мрежени уреди във вътрешните водоеми

Желаещите да се сдобият с билет за любителски риболов да полагат еднократно тестови изпит за правоспособност, предвиждат приети на първо четене промени в Закона за рибарството и аквакултурите.

С измененията се цели подобряване на контрола и ефективно опазване на рибните популации, които в последните години значително намаляват.

С измененията се въвежда забрана за риболов с мрежени уреди във вътрешните водоеми и се разширяват правомощията на служителите от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ и от Изпълнителната агенция по горите. По-ясно и подробно се разписват използването на помощни средства, моторни превозни средства със специален режим на движение, както и организацията и редът за принудително отвеждане на нарушителите с неустановена самоличност в районното управление на МВР, информира Dir.bg.

Предвидена е и промяна в Наказателния кодекс. Криминализира се уловът с технически средства за електроулов без валидно разрешително, както и уловът с риболовни мрежи във вътрешните водоеми на страната без разрешително за стопански риболов. Със законопроекта се криминализира и участието в извършване на престъпление на служител на ИАРА.

В хода на дискусията Филип Попов ("БСП за България") отбеляза, че проблем са тези, които нямат никакъв билет и ловят риба в непозволено време от годината. По думите му те са бракониери и подлежат на санкция. Не съм запознат да има страна, в която за любител риболовец да се държи изпит, посочи той. Попов коментира още, че с тези промени МВР на практика абдикира от цял един сектор, цялата компетентност по залавяне на нарушителите е прехвърлена на служителите на ИАРА.

Бюрхан Абазов (ДПС) изрази притеснение относно практическото изпълнение на измененията. Дали служителите на ИАРА имат капацитета да извършат обучение и изпит на любителите риболовци, постави въпроса той. Факт е, че много се бракониерства и почти се унищожи рибата във вътрешните реки и водоеми, коментира Абазов и добави, че ДПС подкрепя по принцип философията и идеята на законопроекта, но не и конкретните текстове, които трябва да се прецизират.

Иван Вълков (ГЕРБ), който е един от вносителите на промените, каза, че са готови да направят отстъпка по отношение на изпита за любителите риболовци, ако се прецени, че мярката е неизпълнима в този момент. Според него може да се направи информационна кампания или любителите риболовци да подават декларация, че са запознати с изискванията на законодателството, каквато идея даде колегата му Йордан Апостолов.

Иванов посочи, че целта на измененията е да се подобри контролът, защото са зачестили побоите на служители на ИАРА, за да се стигне до уникалния случай, при който служител на язовир Батак е бит два пъти в един и същи ден.

Източник: Dir.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари