Никой не търси Боян Петров

1
Това обяви алпинистът Себастиано Валентини, който е част от експедицията на българина
Това обяви алпинистът Себастиано Валентини, който е част от експедицията на българина

Никой не търси изчезналия в Хималаите алпинист Боян Петров.

Заради тежките метеорологични условия спасителната операция е невъзможна, а информацията, че шестима непалци и китайци го издирват, не отговаря на истината.

Това обяви алпинистът Себастиано Валентини, който е част от експедицията на българина за покоряване на връх Шиша Пангма и в момента се намира в базовия лагер. С него се е свързал журналист от в. "България днес" чрез сателитната връзка.

Валентини опровергава информациите от последните два дни, че шестима шерпи търсят алпиниста, като са стигнали до лагер 1 във вторник, където не са го открили, и са се отправили към лагер 2 в сряда.

"Атмосферните условия са много лоши. Нямаме никакви новини за Боян. Ветровете са изключително бурни. Надяваме се утре (днес - б.р.) времето да е по-добро", казва пред българския вестник катерачът.

Попитана от изданието дали е в течение на тази информация, приятелката на Петров Радослава Ненова казва, че не е е контакт с Валентини и са ѝ подавали информация, че спасители търсят Боян.

Валентини се е срещал с българина и по време на изкачване на К2 през 2014 г., припомня "България днес". Според него Петров е много опитен и все още има шансове да бъде открит жив.

Днес стана ясно, че все още хеликоптерите не са излетели от Катманду, за да се включат в издирването по въздух. Договорено е две машини да излетят при подходящи условия, като единият хеликоптер да носи резервно гориво. 

Днес за пръв път от дни времето се е подобрило и се очаква спасителите да започнат акцията.

Източник: България Днес
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари