Китайското правителство направи важно съобщение за Боян Петров

0
Два хеликоптера от Непал ще се включат в издирването на българския алпинист
Два хеликоптера от Непал ще се включат в издирването на българския алпинист

Правителството на Китай предприема всички възможни мерки за спасяването на изчезналия в Хималаите български алпинист Боян Петров.

Това заяви днес говорителят на китайското министерство на външните работи Гън Шуан, цитиран от ТАСС и БТА.

Китай придава голямо внимание на спасяването на българския алпинист Боян Петров. Предприемаме всички възможни мерки, за да го намерим“, каза Гън.

„Метеорологичните условия в района на провеждането на операцията са много сурови, издирвателно-спасителната операция продължава“, посочи още говорителят.

Той отбеляза, че Китай ще координира действията си с всички други страни, включително с България.

Два хеликоптера от Непал ще се включат в издирването на българския алпинист Боян Петров в Хималаите, съобщи по-рано режисьорът Поли Генчева, която се намира в района, за да снима филм за него. Разрешение за излитането на машините от летището в Катманду вече е получено от китайските власти и е въпрос на час-два да бъде оформена документацията, позволяваща спасителната акция по въздух, каза тя рано сутринта.

По-късно обаче стана ясно, че все още няма разрешение от страна на китайското правителство хеликоптер да се включи в спасителната операция. Това каза пред Дарик радио алпинистът Мингма Шерпа, който също ще се включи в издирването. По думите му хеликоптерът все още се намира в Катманду и чака разрешение от Китай за излитане.

Жената на Петров – Радослава Ненова, уточни, че се очаква това да стане до края на деня.

Според външния министър Екатерина Захариева разрешението се бави, тъй като все още не е намерена непалска компания, разполагаща с необходимия хеликоптер, която да има и всички необходими разрешителни за извършване на подобен полет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари