Спасиха живота на пациент с тежки урологични усложнения

0
Пациентът с тежко онкологично заболяване е претърпял робот-асистирана операция - първата у нас
Пациентът с тежко онкологично заболяване е претърпял робот-асистирана операция - първата у нас

Пациент с тежки урологични усложнения бе спасен от екип по урологична хирургия към Медицински университет – Плевен, благодарение на робот-асистирана операция.

Подобен тип сложна интервенция се осъществява за първи път в страната, съобщиха от пресцентъра на университета. 

65-годишният мъж е диагностициран с напреднало онкологично заболяване. Той е плануван от лекарите за отворено радикално хирургично премахване на пикочния мехур,  но по време на операцията получава белодробна тромб емболия. Заради критичното му състояние, лекарите започват животоспасяваща реанимационна терапия и не стигат до отстраняване на пикочния мехур. След като успяват да го стабилизират, специалистите предприемат лъчетерапия и нова операция, от която има риск от повторна белодробна тромб емболия и фатален изход за пациента. 

По думите на доц. д-р Николай Колев, ръководител на урологичния екип, отлагането на операцията е щяло да доведе до бързо метастазиране на онкологичното заболяване и невъзможност за излекуване на пациента. Затова той и колегите му взимат решение за осъществяване на интервенция с роботизираната система Да Винчи, която да бъде по-малко травматична за мъжа, с минимална кръвозагуба и възможност за по-бързо възстановяване. Така две седмици след първата операция, следва робот-асистираната, при която екипът на доц. Николай Колев от МУ-Плевен премахва пикочния мехур на пациента и тумора около него. Остранени са и прилежащите лимфни възли в малкия таз. 

Сложната интервенция, която продължила над два часа, е преминала без усложнения – за щастие за лекарите и семейството на пациента. Една седмица след това човекът е изписан от Клиниката по урология в Плевен. Тя е първата в страната, въвела робот-асистирани урологични операции през 2010 г. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари