Д-р Красимира Иванова: Баща ни влезе за операция на простатата, заразиха го с хепатит С

0
Не искам да реша проблема с ходатайство, като се обадя на брат си
Не искам да реша проблема с ходатайство, като се обадя на брат си Снимка: Пиер Петров

"Сърцето му бе силно - издържа 2 г. и половина. Не искам да реша проблема с ходатайство, като се обадя на брат си"

Със сестрата на министър-председателя разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА от вестник 24 часа.

- Д-р Иванова, в тази Велика седмица на смирение и въобще по празници основно се сещаме за дарителския жест, в частност и за кръводаряването. За вас е кауза да се изследва кръвта по модерен метод. Обяснете защо е наложително това.

- Този метод е от жизненоважно значение за хората, на които се прелива кръв, и предотвратява всички болести, предавани по кръвен път като хепатит В, за който има ваксина, и хепатит С, за който ваксина няма и който се обостря до хроничен и до цироза.

Кръв се прелива и на бебета, и то все по-често заради раждането на все повече недоносени деца.

В момента кръвопреливането не дава никаква сигурност за качеството на кръвта - дали тя е 100% проверена за трансмисивните болести. В полза на хората работим професионално за въвеждането на т.нар. NAT технология. Във всички държави в ЕС, а също в Албания и в Сърбия този метод на изследване е въведен доста отдавна. Включително и в медицинските кръвни центрове на НАТО се работи по тази методика. Освен че спасява хората, и икономическият и финансов аспект е много добър, защото много по-евтино и по-сигурно ще излезе да не се стига до скъпоструващо лечение.

И ние като държава, която претендира да е на ниво, което отговаря на професионализма на българските лекари, бихме искали непременно тази система на изследване да бъде въведена и при нас. А да не говорим, че по този начин не само ще се избегне и ще намалее рязко заболеваемостта, но и много по-малко пари ще се харчат от здравната каса за това изключително скъпоструващо лечение на тези трансмисивни заболявания, особено на хепатит С.

- Как може да се избегне рискът от болести, предавани по кръвен път?

- Рискът се избягва 100%, ако преди преливане кръвта се изследва с въпросната изключително модерна NAT технология. Тя е много експресна и в рамките само на 3 дни се знае със 100% сигурност дали кръвта е абсолютно чиста от вируси. Ако го въведем, изследването ще е изключителна превенция на ХИВ, СПИН и хепатит С. Сега, за да сме сигурни, че кръвта не е заразена, трябва да се изчака 3-месечен прозоръчен период. У нас действа изключително стара методика, която допуска определени пулове с кръв да бъдат заразени с банка, в която е имало вирус, но със сегашните тестове това не се хваща веднага, а чак след 3 месеца!

Освен че спасява животи, NAT технологията е и финансово по-изгодна за държавата. Когато един заразен човек даде клиника, за да се включи в програмата за лечение, се изискват още много други изследвания, които също са много скъпи, за да е доказано в какъв стадий си, как са заразени клетките, точно по какъв механизъм. Това е също един дълъг и сложен процес.

Аз познавам един млад човек, който в момента е на 35 г. Той се е заразил с хепатит С преди може би 10 месеца, защото инкубационният период е дълъг. Този млад човек сега се лекува по стандартните механизми на лечение, защото, за да влезе в програмата за скъпоструващото лечение на хепатит С, все още прави изследвания и все още тези изследвания не са готови.

- Но така не става ли фатално късно, и то още в един недалечен момент?

- Става, разбира се... А най-важното в медицината е бързо да стигнеш до причината за заболяването и да я отстраниш. И затова ние продължаваме да работим в тази насока, да настояваме, да се борим за нещо, което е изключително необходимо да стане част от добрата медицинска практика и в България.

- За колко време може да се въведе това изследване и скъпо ли ще излезе на държавата?

- Може да се въведе буквално веднага. Аз съм убедена, че е много по-евтино, отколкото да лекуваш болния човек. Според мен всичко е въпрос на воля. Самата финансова стойност на проекта аз няма как да я коментирам, защото се вълнувам изключително и само от медицинския проблем, който навремето е бил личен, а сега е професионален...

- Нека кажем кое е личното. През 2003 г. вие с брат ви премиера Бойко Борисов губите баща си Методи именно вследствие на заразяване от хепатит С вследствие на кръвопреливане.

- Всъщност моите тревоги тръгнаха оттам. Защото е много тежко да виждаш как един човек, който е бил абсолютно здрав и на когото се налага една стандартна операция, характерна за възрастта му, която обаче налага кръвопреливане, си отива...

- Отиват си хора по този нелеп начин...

- Абсолютно нелеп начин.

- Каква беше операцията?

- Хипертрофия на простатата. Той беше на 70 г.

- Иначе си беше здрав?

- Абсолютно здрав човек, на крака. Абсолютно нищо му нямаше. Даже всички се чудеха в един момент как още издържа сърцето му.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари